NavMenu

Ugrožena industrijska proizvodanja u RS? - Pad prodaje iz 2019. dodatno opterećuje pandemija

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 06.07.2020. 08:53
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Ukupna vrijednost prodaje industrijskih proizvoda u prošloj godini u Republici Srpskoj, a koju su ostvarila preduzeća koja su se bavila industrijskom proizvodnjom, iznosila je 5.271.670.271 KM.

Ta vrijednost je, međutim, manja u odnosu na godinu ranije, kada je prodaja industrijskih proizvoda iznosila 5.893.956.173 КМ.

Kada se podvuče crta, zaključujemo da su industrijska postrojenja u 2019. u odnosu na 2018. imala prodaju mršaviju za oko 622 mil KM.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, kaže da je činjenica da je u 2019. godini zabilježen pad industrijske proizvodnje u dobrom dijelu industrijskih grana.

- Osnovni razlog za to je smanjena tražnja na zapadnom tržištu, tako da smo prošle godine imali taj pad, koji je bio loša polazna osnova za 2020. godinu, u kojoj sad imamo i ovu situaciju u vezi s virusom korona. To znači da smo mi, što se tiče naše industrijske proizvodnje, dosta ugroženi u ovom momentu - naveo je Račić.

Prema njegovim riječima, kada se u obzir uzmu prošlogodišnji pad, te pad koji će biti prouzrokovan virusom korona u ovoj godini, to će znatno uticati na finansijske pokazatelje na kraju ove godine.

- Mi smo prošle godine u gotovo svim granama imali pad, osim možda u metalskoj industriji i proizvodnji prehrambenih proizvoda. Imali smo pad od oko 15 do 20% u tekstilnoj industriji, zabilježen je pad i u proizvodnji kože i obuće, kao i u drvnoj industriji, odnosno proizvodnji namještaja - istakao je Račić.

U ovom momentu je, dodaje, bitno da se prerađivačka industrija pokuša spasiti, jer je ona osnova ekonomije u Srpskoj, a na nju otpada i najveći dio izvoznog kolača.

Janko Petrović, predsjednik Udruženja poslodavaca prerade drveta Republike Srpske, smatra da dolaze još teža vremena.

- Mart i april, kada je u pitanju poslovanje, bili su dobri, jer je bilo starih naloga. U zadnje vrijeme bilježimo pad od oko 50%. Nema naznaka da će doći do oporavka, mislim da će biti samo gore - naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, možda se na početku godine potrošio novac koji nije trebalo da se utroši.

- Tek sad mi u realnom sektoru očekujemo krizu - naglasio je Petrović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prodaja vlastitih industrijskih proizvoda u 2019. godini iznosila je 4.954.837.930 KM, što predstavlja čak 94% od ukupne vrijednosti prodaje, dok preostalih šest procenata otpada na prodaju industrijskih proizvoda koji su rezultat uslužne proizvodnje.

Kada je u pitanju 2019. godina, dobar dio onog što je proizvedeno u fabrikama u Srpskoj otišao je na inostrana tržišta.

- Vrijednost prodaje u inostranstvu iznosila je 2.234.529.506 KM, što predstavlja 42,4% ukupne vrijednosti prodaje industrijskih proizvoda - naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.