NavMenu

Telekom Srbije će do 2023. vrijediti više od 4 mlrd EUR

Izvor: Tanjug / Blic Nedjelja, 05.07.2020. 11:42
Komentari
Podeli
Vladimir Lučić (Foto: Printskrin/Youtube)Vladimir Lučić
Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe, izjavio je u subotu (4. jula) da će ta kompanija do 2023. godine vrijedeti više od 4 mlrd EUR.

Lučić je u intervju za Blic naglasio da je u prvom kvartalu ove godine nastavljen trend rasta iz 2019. godin, kada je ostvaren rekordan prihod u istoriji kompanije od 133 milijarde dinara (1,13 mlrd EUR), što je u odnosu na 2018. uvećanje za 7%.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini ostvaren je i rast profita prije amortizacije, kamata i poreza na dobit (EBITDA) od čak 24% i prelazi 48 milijardi dinara (408,5 mil EUR).

Lučić je rekao da Telekom ima 10,4 miliona korisnika, od kojih je 2,4 miliona internet i TV korisnika, što je u odnosu na 2018. godinu više za 664.000.

Istakao je da će rast prihoda ove godine biti i veći nego u 2019. i najavio da će kompanija tokom ove godine spojiti kablovske operatere s Telekomom i što će doprinjeti boljoj optimizaciji troškova i većoj efikasnosti.

- Rast prihoda donjeće i snažno povećanje neto dobiti, za koju predviđamo da će već 2021. biti preko 200 mil EUR - kaže Lučić.

On je negirao tvrdnje da zaduživanje prilikom kupovine kablovaca ugrožava profitabilnost kompanije.

- Mi jesmo akvizicije kablovaca ostvarili iz kredita i to ne krijemo. Nije prvi put da imamo snažne investicione cikluse. Sjetite se 2007. godine, kada smo investirali 700 mil EUR kako bismo se proširili na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sada smo se zadužili zbog investicija za koje smo sigurni da našu kompaniju dovode na mjesto broj jedan u regionu. Zato tvrdim da su te akvizicije imale višestruku korist, a ne štetu, jer smo kupili dio tržišta i to tržišta koje je pripadalo našoj konkurenciji i razbili kartele kablovaca, ali i dobili znatan broj korisnika i smanjili konkurenciju - navodi Lučić.

On je dodao da je zaduženost i dalje manja od tri puta EBITDA, čime se Telekom nalazi u industrijskom telekomunikacionom prosjeku, šo je, kaže, činjenica koja je lako provjerljiva.

- Da biste lakše razumjeli o čemu pričam, reći ću vam da nas kreditiraju najveće evropske banke, i to bez ikakvih garancija, što nije slučaj sa nekim regionalnim telekomunikacionim igračima, koji su morali da stave u zalog svoje firme za dug. To kod Telekoma nije slučaj jer je on finansijski gigant, koji prihoduje 133 milijarde dinara, što je više od 1,1 mlrd EUR. Za razliku od drugih operatera, imamo i 205 sopstvenih akcija kupljenih 2012. godine - rekao je Lučić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.