Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 05.07.2020.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bijeljinski Orao počeo remont motora za letjelice iz Srbije

U Akcionarskom društvu za proizvodnju i remont iz Bijeljine počela je realizacija ugovora sa Ministarstvom odbrane Srbije koji je zbog epidemije virusa korona bio odgođen, a prema kojem bi zaposleni u Orlu do kraja godine trebalo da remontuju šest motora za tamošnje letjelice.

Istakla je to za Glas Srpske vršilac dužnosti generalnog direktora Orla Biljana Marković, podsjetivši da je Ministarstvo odbrane Srbije najvažniji partner ovom preduzeću.

- Remont jednog motora je u toku, a taj posao za nas je značajan u svakom, pa i u finansijskom, smislu imajući u vidu činjenicu da je riječ o strateškom partneru našeg preduzeća - rekla je Marković.

Osim početka realizacije godišnjeg ugovora, dodala je, Orao je dobio zeleno svjetlo i za aplikaciju za podizanje tehnoloških mogućnosti za održavanje motora "vajper" koje trenutno rade, a taj projekat trebalo bi takođe da se realizuje sa Ministarstvom odbrane Srbije.

- Osim toga, u avgustu očekujemo saradnju i sa jednim inostranim partnerom za koga bi trebalo da remontujemo dva motora - rekla je Marković.

U bijeljinskom Orlu trenutno je 393 zaposlenih, a u narednom periodu planirano je zapošljavanje hemičara i metalurga.

Posao sa Rusima

Biljana Marković je istakla da pregovori koje su krajem prošle godine započeli sa ruskom kompanijom ODK u cilju dobijanja licenci za remont motora koje koriste borbeni avioni MiG-29 nisu završeni.

- Sve je stalo zbog pandemije virusa korona, tako da sada čekamo da vidimo šta će se dalje dešavati - rekla je Marković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.