NavMenu

Slovenački električni avion prvi dobio sertifikat Agencije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja EU

Izvor: swot.ba Nedjelja, 05.07.2020. 10:28
Komentari
Podeli
(Foto: Billy Huynh/Unsplash)
Slovenačka kompanija Pipistrel proizvela je prvi električni avion na svijetu, koji je dobio sertifikat Agencije EU za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA), što znači da ispunjava bezbjednosne standarde i da može da se koristi komercijalno.

Avion na baterije Pipistrel Velis Elektro, mali dvosjed, namijenjen je za obuku pilota, prenosi Rojters i dodaje da može da leti 50 minuta, i duže uz rezervno punjenje, što je tipično za upotrebu u školama letenja.

- Počeli smo da letimo na električni pogon 2007. i napravili smo više od osam aviona prije Velis Elektra. Utvrdili smo sve što treba da posjeduje tip aviona sa sertifikatom kako sa tehnološkog tako i sa stanovištva korisnika - izjavio je direktor Pipistrela za istraživanje i razvoj, Tine Tomažič.

Sertifikovani tip aviona, kako objašnjava, znači da on može bez prepreka da se koristi u komercijalne svrhe.

Tomažič dodaje da je ovo zaista iskorak za vazduhoplovnu industriju u cjelini, koji će omogućiti elektrifikaciju i mnogo većih letjelica.

Pipistrel bi ove godine trebalo da isporuči 31 aviona Velis Elektro kupcima u sedam zemalja.

- Ovo je uzbudljiv proboj. To je prvi električni avion koji je EASA sertifikovala, ali sigurno ne i posljednji, jer avioindustrija prati nove tehnologije kako bi smanjila buku i štetnu emisiju, i poboljšala održivost avijacije - rekao je izvršni direktor EASA, Patrik Kaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.