Izvor: Indikator | Subota, 04.07.2020.| 12:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na kojim novim tehnološkim rješenjima radi BH Telecom

Ilustracija (Foto: Viewvie/shutterstock.com)
BH Telecom radi na projektu novog sistema naplate, koji je najsloženiji unazad nekoliko godina, izjavio je Adnan Huremović, CTO BH Telecoma uglednom specijalizovanom magazinu za telekomunikacije Mobile World, izvještava Indikator.ba.

U tekstu pod naslovom "Ostati prvi izbor u zemlji", Huremović je govorio o tome kako BH Telecomova tehnološka stručnost, inovativna kultura i fokus na kupca čine kompaniju vodećim provajderom u Bosni i Hercegovini.

- Trenutno radimo na projektu novog sistema naplate. To je jedan od najsloženijih IT projekata koji smo imali unazad nekoliko godina, ali, zbog naše snažne prošlosti, sigurni smo da će to biti još jedan zajednički uspjeh - to je visok nivo poverenja u BS Telecom kao integratora ovog napora - rekao je Huremović.

Već koristeći hibridno računarstvo u oblaku i IoT na putu digitalne transformacije u posljednjih pet godina, kompanija planira istražiti aplikacije umjetne inteligencije kako se njegove 5G mogućnosti dalje razvijaju.

Kao dio svoje obaveze prema odgovornosti i pružanju svojim klijenatima najboljeg mogućeg iskustva, BH Telecom je također rigorozno razvio internu cyber sigurnost, uključujući DDoS zaštitu, najsavremenije firewall aplikacije i aplikacije za otkrivanje prijevara.

Međutim, jedan od glavnih izazova moderne telekomunikacijske industrije jest brza priroda razvoja tehnologije i njena sposobnost da potpuno transformira stare radne paradigme. Nastajuće globalne tendencije, poput 5G, imaju mogućnost preoblikovanja iskustva korisnika i zadatak za BH Telecom će, kaže Huremović, biti pripremiti potrebnu infrastrukturu za njegovo korištenje.

- Stoga, BH Telecom ima didaktičku ulogu da, zajedno sa svojim partnerima, predstavi ovu revolucionarnu novu infrastrukturu javnosti i vlastima. Na kraju puta, očekujemo da vidimo potpuno pokrivenu mrežu visokim brzinama i malim kašnjenjem. Iz toga ćemo imati osnovu za izgradnju novijih usluga - istakao je Huremović.

Huremović se osvrnuo na orijentaciju BH Telecoma ka fintechu i razvoju domaćeg startap tržišta.

- Mi već imamo neka ulaganja u lokalne i regionalne kompanije sa sadržajem koje planiramo izgraditi ili čak preuzeti. Globalnu orijentaciju prema sadržaju vidim kao nešto što će imati koristi od svakog telekomunikacijskog portfelja -istakao je Huremović.

Paralelno, fintech i domaći startapi će biti pomognuti od BH Telecomove Start up inicijative, programa za koji se kompanija nada da će ga pozicionirati kao centralnu platformu na startap tržištu u BiH.

Osvrćući se na dosadašnje izazove u 2020. i kako oblikovati tržište u budućnosti, Huremović je ponosan na to što je BH Telecom uspio postići i osjeća se sigurnim u novom pravcu koji je odabrao.

- Ako je bilo kakvih srebrnih obloga u ovoj pandemijskoj situaciji za telekomunikacijsku industriju, onda je integracija digitalnih procesa i digitalne transformacije drastično ubrzana. Osiguravajući ovaj put, to igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kompanije i dozvoljavanju da procvjeta. Mislim da će BH Telecom i njegovi partneri, nakon što ova situacija prođe, biti na potpuno novom nivou - istakao je, između ostalog, Huremović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.