NavMenu

Do kraja 2020. još mini hidroelektrana u RS - Investitori od RERS-a traže pravo na podsticaje proizvodnje struje

Izvor: eKapija Petak, 03.07.2020. 13:45
Komentari
Podeli
(Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Da će RS dobiti nove male hidroelektrane, ali i solarne elektrane, svjedoči i to što na adresu Regulatorne komisije za energetiku RS ovog ljeta stiže više zahtjeva za izdavanje sertifikata za proizvodna postrojenja.

Tako gradiška firma Positive traži sertifikat za solarnu elektranu Brestovčina hala u tom gradu, dok firma Energija vode iz Banjaluke isti sertifikat traži za svoje postrojenje - malu hidroelektranu Stopani 2 u Kotor Varoši.

Postupak prenosa i zahtjev za izdavanja sertifikata radi se i za firmu EHE iz Banjaluke radi proizvodnje struje u MHE Medna na rijeci Sani.

Srebrenička firma ZEMX poslala je RERS-u zahtjev za odobrenje preliminarnog prava na podsticaj proizvodnje struje iz MHE Štedrić 1. Radi se o maloj hidroelektrani na rijeci Štedrić u Milićima, instalisane snage na turbinama T1 625 kW i T2 270 kW. Planirana godišnja proizvodnja za koju se zahtjeva podsticaj je 3.520.000 kwh, a planirani početak rada je 31. decembar 2020.


Ranije, početkom juna, RERS je objavio takođe da zahtjev za odobrenje preliminarnog prava na podsticaj proizvodnje struje iz MHE traži i firma Hidro Vojskova registrovana u Krupi na Uni. Oni investiraju u MHE Vojskova na Vojskovoj rijeci, instalisane snage 150 kW, planirana godišnja proizvodnja za koju se zahtijeva podsticaj je 826.988 kwh, a u planu je da počne rad 31. decembra ove godine.

Takođe, pravo na podsticaj traži i gradiška firma Sette Energy radi proizvodnje struje iz MHE Golubača i MHE Sitonija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.