Izvor: Tanjug | Petak, 03.07.2020.| 07:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija Tesla pretekla Toyotu i postala najvrijedniji svjetski proizvođač automobila

(Foto: Dario/unsplash)
Kompanija Tesla postala je najvrijedniji svjetski proizvođač automobila, pretekavši Toyotu, pošto je cijena njenih akcija zabilježila rekordan skok.

Akcije ovog proizvođača električnih automobila dotakle su 1.134 USD u srijedu ujutro, čime je tržišna vreijdnost kompanije dostigla 209,47 mlrd USD što je otprilike za 4 mlrd USD više od Toyotine trenutne tržišne kapitalizacije, izveštava BBC.

Toyota je u pogledu prodaje i dalje svjetski "broj 1", s obzirom na to da je prošle godine prodala oko 30 puta više automobila, i da ima preko 10 puta veće prihode od američkog rivala.

Japanska kompanija je prodala 10,46 miliona vozila tokom poslovne godine, koja je završena u martu, i ostvarila prihod od 30,2 biliona jena (281,20 mlrd USD).

Tesla je 2019. godinu završio s prodajom od samo 24,6 mlrd USD, isporučivši 367.200 vozila, navodi britanski javni servis.

Međutim, investitori su optimistični u pogledu potencijala američke firme, i po svemu sudeći vjeruju da bi ona mogla da dominira na tržištu električnih automobile u budućnosti.

Kalifornijska kompanija je zabilježila tri profitabilna kvartala zaredom prošle godine i zadržala taj zamajac tokom prva tri mjeseca 2020. godine, uprkos epidemiji koronavirusa.

Vlasnik Tesle, Ilon Mask, izjavio je da će ove godine kupcima isporučiti 500.000 vozila. Vrijednost Tesle je sada oko tri puta veća od vrijednosti američkih konkurenata, General Motorsa i Forda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.