NavMenu

Suma Čakrabarti odlazi s funkcije predsjednika EBRD nakon dva mandata

Izvor: Tanjug Petak, 03.07.2020. 08:00
Komentari
Podeli
Suma Čakrabarti (Foto: YouTube/Screenshot)Suma Čakrabarti
Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti ovih dana odlazi sa te funkcije, završavajući drugi puni mandat na toj dužnosti, koliko je maksimalno dozvoljeno prema propisima te institucije.

- Evropska banka za obnovu i razvoj je sada nezamjenljiva razvojna banka - izjavio je Čakrabarti u obraćanju povodom odlaska, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu EBRD-a.

Čakrabati, britanski državljanin, dva puta je pobijedio na izborima za prvog čovjeka EBRD-a, 2012. i 2016. godine, što je prvi u istoriji tog evropskog kreditora.

Banci se pridružio s mandatom da je modernizuje a fokusiranost na taj cilj omogućila je EBRD-u da ostvari rekordna ulaganja i uticaj na razvoj ekonomija u tranziciji, kao da postigne veću finansijsku održivost.

Tranzicija na zelenu ekonomiju jedno je od glavnih obilježja za vrijeme njegovog predsjedavanja, budući da je gotovo polovina ulaganja EBRD-a prošle godine bila usmjerena u zelenu ekonomiju, a pred Bankom su još ambiciozni ciljevi.

Čakrabarti je poručio da Banku ostavlja u dobrom stanju te da je uloga ove institucije ključna za postizanje globalne razvojne agende.

- EBRD je, po mom mišljenju, neophodna razvojna banka. Razvojna agenda se promjenila. Prešli smo na ciljeve održivog razvoja. Znamo da se oni ne mogu ostvariti bez privatnog finansiranja i privatnog sektora. To je ono što EBRD radi - naveo je odlazeći predsednik EBRD-a, Suma Čakrabarti.

Prvi potpredsjednik EBRD-a, Jirgen Rigterink, koji je od 2018. godine radi u ovoj banci na vođenju bankarskih i političkih poslova, obavljaće od 3.jula posao vršioca dužnosti predsjednika EBRD-a.

Očekuje se da će nasljednik Čakrabartija biti izabran na Godišnjoj skupštini Banke, koja je pomjerena sa 13. i 14. maja na 7. i 8. oktobar 2020. zbog korona krize.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.