Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 02.07.2020.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada RS će isplatiti 20 mil KM firmama koje su pretrpjele štetu

(Foto: vladars.net)
Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednim danima isplatiti više od 20 mil KM privrednim subjektima koji su na indirektan način trpjeli štetu zbog epidemije virusa korona, zbog toga što nisu mogli da nabave sirovinu, da izvezu svoje proizvode ili da sarađuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu.

Višković je podsjetio da je Vlada prošle sedmice pomogla i lokalnim zajednicama sa više od 30 mil KM, te da su ogromna sredstva uložena u plate i doprinose radnicima koji nisu mogli da rade zbog mjera tokom pandemije.

- Republika Srpska uredno izmiruje sve svoje obaveze, nemamo nikakvih dugovanja, počevši od podsticaja za poljoprivredu, do svih obaveza koje budžet treba da servisira, kakve su plate i socijalna davanja - rekao je Višković večeras za RTRS

Premijer Srpske je istakao da sva ta sredstva nisu samo iz zaduženja, kako to neki pokušavaju da predstave, te da mnogi prećutkuju da je Vlada prošlu godinu završila sa suficitom u budžetu većim od 70 mil KM, kao i sa akumuliranim suficitom iz prethodnog perioda od 30 mil KM.

- To je bio onaj novac koji nas je na samom početku pandemije, do dobijanja sredstava Međunarodnog monetarnog fonda održao da ispunimo sve svoje obaveze - naglasio je Višković.

On kaže da je tačno da je danas gotovo 200 mil KM manje u budžetu nego što je bilo predviđeno.

- Ali iz pomenutog suficita, sredstava MMF-a i raznih ušteda koje pravimo, funkcionišemo bez problema, u ovom trenutku je Srpska likvidna, izvršava sve svoje obaveze i oni koji bi se radovali da se Srpska uguši ili nestane neće to brzo dočekati - poručio je Višković.

On je naveo da je vratio stavku od 200.000 KM koja je bila izostavljena u rebalansu budžeta, a odnosi se na pomoć za banjsko liječenje penzionerima sa najnižim penzijama, te da će se ovoj populaciji dodatno pomoći ako se u budžetu za to ukaže prilika.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.