Izvor: Indikator | Četvrtak, 02.07.2020.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NOVALIĆ: Pokrenuti izgradnju termobloka RMU Banovići

Fadil Novalić (Foto: fbihvlada.gov.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je u srijedu, 1. jula, u Banovićima da treba ponovo pokrenuti inicijativu za izgradnju termobloka koji bi dugoročno osigurao egzistenciju Rudnika mrkog uglja Banovići.

On je nakon posjete RMU Banovići rekao da je to jedan od najvažnijih rudnika koji je rentabilan, dok neki drugi imaju problema.

- U ovom mandatu Vlade FBiH postoji i značajan program restrukturiranja rudnika, a moguće je da ćemo donijeti i zakon o toj oblasti - rekao je Novalić.

Dodao je da je to druga posjeta rudnicima, nakon zeničkog, u kojim predstavljaju politiku Vlade, sagledavaju mogućnosti rudnika i prenose im stavove EU o rudnicima koji nisu baš pozitivni.

- Moramo biti svjesni da nijedan grad ne zavisi od rudnika kao Banovići i nećemo povlačiti poteze koji bi ugrozili bar ijednog zaposlenog - naveo je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić naglasio je da je s upravom dogovoreno kako će zaduženja RMU Banovići iz prethodnog perioda biti sanirana.

- Razgovarano je i o organizovanju sastanka nove Uprave Rudnika s predstavnicima Soda So Sisecam, koji imaju velike potrebe za ugljem, jer će zbog remonta u TE Tuzla na tri mjeseca naredne godine ostati bez garantovanog plasmana - naveo je Džindić.

Vršilac dužnosti direktora RMU Banovići Fadil Kudumović kazao je da je taj rudnik prvi put nakon rata pozitivno poslovao u prvoj polovini godine.

Dodao je da problem predstavlja što je prethodna uprava sklopila ugovore za nabavku opreme za rudnik za koje nije osigurala finansiranje, a već za sedam dana dospijeva rok za iplatu avansa.

Predsjednik Nadzornog odbora RMU Banovići Bego Birparić precizirao je da taj rudnik prelazi iz faze plitkih u dublje kopove, zbog čega je neophodno mijenjati tehnologiju u ovoj i naredne tri godine, uz ukupne investicije od 107 mil KM od kojih su neke već započete.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.