NavMenu

Korona virus ubrzava nacionalizaciju aviokompanija u Portugalu i Italiji

Izvor: Tanjug Četvrtak, 02.07.2020. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Faiz Zaki/shutterstock.com)Ilustracija
Portugal i Italija su na putu da prebace u državno vlasništvo svoje aviokompanije koje pokušavaju da se izbore sa ekonomskim teškoćama izazvanim ili otežanim pandemijom korona virusa.

Portugalska vlada je potvrdila da nije mogla da postigne dogovor sa akcionarima o spasilačkom paketu od 1,2 mlrd EUR za aviokompaniju TAP, za koji je već dobila "zeleno svjetlo" regulatora EU za konkurenciju.

Država je vlasnik 50% kompanije TAP i zaprijetila je da će je potpuno nacionalizovati ukoliko američki biznismen Dejvid Nileman, koji je vlasnik 45%, ne pristane na uslove sporazuma, uključujući veliko restrukturisanje firme.

Kako prenos mediji, Nileman nije želio da pristane na veću operativnu kontrolu vlade, ali bi pod određenim uslovima mogao da pristane na dezinvestiranje.

Ukoliko ne bude kompromisa, uredba o renacionalizaciji biće poslata portugalskom predsjedniku Marselu Rebelu de Sousi.

Ministar infrastukture Pedro Santos rekao je u parlamentarnom odboru da je država "spremna da interveniše i spase kompaniju", prenosi EURACTIV.com.

Kasnije je ministar priznao da uklanjanje TAP iz djelimično privatnog vlasništva "nije idealan nego mogući model".

Spasilački paket za portugalsku aviokompaniju dobio je u junu odobrenje Evropske komisije. Bio je ocjenjivan u sklopu redovne procedure, a ne po relaksiranoj proceduri o državnoj pomoći koja se primjenjuje za kompanije teško pogođene posljedicama pandemije.

Vraćanju pod kontrolu države sve je bliža i Alitalia, nakon što je italijanska vlada izašla sa planom da spase tog avioprevoznika sa 3 mlrd EUR. Konačan sporazum trebalo bi da bude postignut do kraja nedelje.

Nova uprava upravo je imenovana i plan je da se finansira nova kompanija koja će apsorbovati imovinu Alitalia-e dok će dugovi biti prepušteni stečajnom upravniku.

Ministar industrije Stefano Patuaneli nedavno je rekao italijanskim poslanicima da bi nova Alitalia mogla više da se fokusira na letove na dugim relacijama dok je ministarka saobraćaja Paola De Mikeli rekla da će flota kompanije brojati oko 100 aviona.

Angažman italijanske vlade na spasavanju avio-kompanije značiće mnogo posla za službe EU koje se bave zaštitom konkurencije jer je državno vlasništvo "znak upozorenja" za narušavanje jedinstvenog tržišta i Brisel bi mogao da postavi neke uslove u zamenu za odobravanje plana.

Spasavanje Alitalie vjerovatno se neće kvalifikovati za relaksiranu EU proceduru o državnoj pomoći pošto ta kompanija već godinama ima finansijske probleme.

Od izbijanja epidemije korona virusa, koja je u martu i aprilu potpuno zaustavila avio-saobraćaj, evropski avio-prevoznici su dobili ili im je obećno više od 30 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.