NavMenu

Kampanja "Hrana gurmana" promovisaće domaće prozivode - Uskoro javni poziv za male biznise i poljoprivrednike

Izvor: eKapija Srijeda, 01.07.2020. 14:47
Komentari
Podeli
(Foto: farmabih.ba)
Sweden/USAID FARMA II projekt pokrenuo je danas,1. jula, kampanju za informisanje javnosti pod nazivom "Hrana gurmana". Tokom sljedeća tri mjeseca kampanja će promovisati visokokvalitetne prehrambene proizvode iz cijele BiH, dok će prirodna kozmetika biti promovisana pod srodnim sloganom.

Kriza uzrokovana koronavirusom i višemjesečni prekid rada HoReCa sektora doveli su do velikog smanjenja prodaje i potrošnje delikatesnih i gurmanskih proizvoda koje proizvode mali biznisi. Male delikatesne trgovine također su zabilježile ozbiljan pad prometa, saopšteno je iz Farma II projekta.

Prema redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke o Zapadnom Balkanu iz proljeća 2020. godine, 72% mikro preduzeća i 66% malih preduzeća na Balkanu izjavilo je da je utjecaj krize bio izrazito negativan na njihovo poslovanje.

Kampanja će stoga promovisati 120 malih biznisa, uključujući 100 poljoprivrednih proizvođača, deset delikatesnih trgovina i deset restorana koji koriste domaće BH proizvode u svojoj kuhinji. Ovo će pomoći malim biznisima u BiH da se nose s posljedicama pandemije COVID-19 i prošire svoju bazu kupaca.

Nedavna anketa, koju je Valicon proveo tokom pandemije, pokazala je da čak 85% potrošača u BiH smatra da treba kupovati domaće proizvode, 72% ih je navelo da već kupuju više domaćih proizvoda, dok je 50% izrazilo spremnost platiti više za domaći proizvod.

Kampanjom Hrana gurmana, Sweden/USAID FARMA II projekt želi skrenuti pažnju potrošača u Bosni i Hercegovini na neke od najboljih domaćih proizvođača i njihove proizvode. Cilj je povezati ljubitelje ukusne i zdrave hrane s najboljim proizvodima koje Bosna i Hercegovina može ponuditi, te trgovinama i restoranima koji ih nude.

Kampanja Hrana gurmana promovisaće se na društvenim mrežama i web stranici Sweden/USAID FARMA II projekta www.farmabih.ba. Kampanja će pričati priče o kvalitetnim proizvodima, njihovom okusu i idejama, mjestima i ljudima koji su doveli do njihovog nastanka.

U narednih nekoliko dana Farma II projekt objaviće javni poziv u kojem će pozvati sve proizvođače koji ispunjavaju uslove da se pridruže kampanji. Poziv će biti objavljen na kanalima društvenih medija kampanje i web stranici Sweden/USAID Farma II projekta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.