Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 01.07.2020.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz iz RS manji za 196 mil KM - Poslodavci se nadaju da će pad uskoro biti zaustavljen

(Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)
Za oko 196 mil KM bio je manji izvoz Republike Srpske od januara do maja ove godine u odnosu na isti period 2019.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do maja 2020. iznosio je 664.347.000 EUR (oko 1,29 mlrd KM), a za prvih pet mjeseci prošle godine bio je 764.859.000 EUR (oko 1,49 mlrd KM).

Taj pad, pretvoreno u procente, iznosi 13,1%. U istom periodu, kako pokazuje računica, pao je i uvoz, i to za 11,7%.

- Spoljnotrgovinski deficit od januara do maja 2020. godine iznosio je 216,8 mil EUR naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Fabrike obuće i odjeće su i te kako usmjerene na izvoz. Procjene sindikalaca pokazuju - u inostranstvo odlazi više od 80% proizvoda iz ovih preduzeća. A čim oslabi izvoz, odrazi se to i na radnike iz ove branše.

- Ima najava od strane naših poslodavaca da im njihovi poslovni partneri iz zapadne Evrope smanjuju ugovorene kvote izvoza robe i gotovih proizvoda. To znači da se takva situacija mora odraziti na plate i na broj zaposlenih - rekao je za Nezavisne novine Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, nekoliko fabrika obuće već ima najavu da će u oktobru ili imati smanjenu proizvodnju, ili je neće imati nikako za jednog od svojih kupaca.

- Nijedan poslodavac ne radi samo za jednog kupca, ali to u suštini znači da će biti manje radno angažovani. Dakle, neće moći da se očekuje sve ono što je početkom godine zacrtano u poslovnim planovima - istakao je Ružičić, te je dodao da su već zabilježeni slučajevi da se radnicima ne produžuju ugovori o radu na određeno vrijeme.

U poslovnoj zajednici kažu da je bilo očekivano da će pasti izvoz usljed novonastale situacije izazvane virusom korona. Nadaju se da će ovaj pad uskoro biti zaustavljen.

- Virus korona izazvao je velike negativne posljedice kako na svjetsku, tako i na malu privredu kakva je privreda Republike Srpske. Došlo je prvenstveno do pada tražnje za našim proizvodima na našim najvećim izvoznim tržištima - pojašnjava za Nezavisne Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Nadaju se ovdašnji privrednici da će se u narednom periodu situacija koliko-toliko smirivati.

- Vrlo teško možemo očekivati da će do kraja godine biti nadomješten nedostatak koji smo bilježili. U ovom trenutku je najvažnije da se pad zaustavi, a to mnogo zavisi od svega onoga što se dešava na našim najvažnijim izvoznim tržištima, prvenstveno tržištu EU. Istina, postoje naznake o pozitivnim pomacima - naglasio je Blagojević.

Da rast izvoza zavisi od normalizacije u državama koje su Republici Srpskoj najvažniji spoljnotrgovinski partneri, smatra i Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

- Nije to interno naš problem, pa da mi tražimo slabosti za ovu situaciju kod sebe. Više od 70% naše spoljnotrgovinske razmjene vezano je za zemlje koje su pogođene virusom korona - Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Austriju, Njemačku - ističe Radivojac.

Mi smo, po riječima ovog ekonomiste, suviše mali da bismo sada tražili druga tržišta.

- Za druga tržišta treba dosta ulaganja. Za nas je najjednostavnije da se držimo ritma dizanja privreda u Italiji, Austriji, Njemačkoj i ostalim zemaljama koje sam naveo. Treba da pratimo njihov ritam i to će biti sasvim dovoljno za nas - naveo je Radivojac za Nezavisne.

U prvih pet mjeseci ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srpska je najveći izvoz, posmatrajući po državama, ostvarila prema Hrvatskoj, a zatim prema Italiji, Srbiji te Sloveniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.