NavMenu

Analiza UIO BiH - Prihode iz 2019. stižemo tek 2022. godine?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 01.07.2020. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Naplata prihoda od indirektnih poreza u ovoj godini u odnosu na prethodnu biće manja za 284 mil KM, a tek zaključno sa 2022. može se očekivati da prihodi od indirektnih poreza premaše one koji su bili na kraju prošle godine.

Između ostalog, ovo se navodi u posebnom izdanju biltena Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koje se bavi projekcijom prihoda do 2023. godine, a u kojem se ističe da bi prihodi od indirektnih poreza u 2021. trebalo da iznose 6,495 mlrd KM, što je za oko 46 mil KM manje nego što je bilo 2019. Tek u 2022. mogu se očekivati prihodi koji će biti viši u odnosu na 2019. i to za oko 190 mil KM, dok bi u 2023. ti prihodi u odnosu na prošlu, rekordnu godinu, trebalo da iznose 6,994 mlrd KM, odnosno 453 mil KM više.

- S obzirom na ogromne nepoznanice u trenutku izrade projekcija o jačini i trajanju šoka uzrokovanog pandemijom virusa korona, te korištene pretpostavke da će kriza biti prevaziđena u kratkom roku, ističemo da postoje značajni rizici za ostvaranje projekcija prihoda od indirektnih poreza, pri čemu prevladavaju rizici lošijeg ishoda - navodi se u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO BiH.

Kada je riječ o rizicima za ostvarenje projekcija, to su na prvom mjestu prolongiranje epidemije, zatim slabiji ekonomski oporavak glavnih izvoznih partnera BiH, odnosno Evropske unije i zemalja CEFTA te masovni odliv stanovništva koji može prouzrokovati smanjenje oporezive potrošnje koju su nezaposleni građani koji napuštaju BiH finansirali dohocima iz sive ekonomije ili iz doznaka iz inostranstva.

- Pojava eksternih šokova, u vidu rasta cijena nafte i derivata na svjetskom tržištu izvan sadašnjih očekivanja, pogodila bi tržište derivata u BiH i negativno bi se odrazila na potrošnju derivata, a time na izvršenje projekcija prihoda od akciza na derivate i putarine iz cijene naftnih derivata - navodi se u biltenu.

Ekonomisti ističu da su projekcije velika neizvjesnost, ali da je dobro što su one napravljene, jer i one loše su bolje nego da ih nema.

Saša Stevanović, ekonomista, za razliku od analize Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH smatra da će pad prihoda u ovoj godini biti veći od 284 mil KM, ali da će i oporavak biti brži.

- Za razliku od krize iz 2008. godine, sadašnje mjere su usmjerene u potrošnju. Prije su mjere išle na investicije i kanale stimulisanja ekonomskog rasta, koji je sporiji od potrošnje, i zato vjerujem da će oporavak biti brži nego što predviđa projekcija - rekao je Stevanović, ističući da sve to u slučaju da ne bude novog talasa.

Kako ističe, ukoliko se nastave problemi s virusom korona i dođe do novih blokada i zatvaranja, onda projekcija ništa ne vrijedi, ali da je u svakom slučaju dobro da je neko objavio nešto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.