Izvor: eKapija | Utorak, 30.06.2020.| 14:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U pripremi tri nova projekta energetske efikasnosti u USK - Potpisan ugovor vrijednosti 485.000 KM

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Predstavnici Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona (USK), Razvojnog programa UN-a (UNDP) u Bosni i Hercegovini, te gradskih uprava Bihaća i Cazina potpisali su danas, 30. juna, ugovor o realizaciji još tri projekta energetske efikasnosti.

Ukupna vrijednost projekata je 485.000 KM, a sredstva će biti usmjerena za izgradnju kotlovnice i modernizaciju sistema grijanja u zgradama Kantonalne vlade, Skupštine USK i Ministarstva unutrašnjih poslova, zatim sanaciju krova i ugradnju grijnog sistema u sportskoj dvorani Tehničkog školskog centra u Bihaću, te zamjenu stolarije i sistema grijanja u Osnovnoj školi "Cazin 2".

- Posebno nam je drago što ponovo sarađujemo sa UNDP-om u BiH, s obzirom da je ta saradnja bila nakratko prekinuta. Vraćeno je povjerenje i odmah krećemo u realizaciju ovih izuzetno važnih projekata. Konkretno za ove projekte u Bihaću i Cazinu, resorno ministarstvo će izdvojit 250.000, UNDP 180.000 KM, dok će ostatak sredstava osigurati dva grada - riječi su ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić.

Naglašeno je kako je do sada uspješno realiziran veliki broj zajedničkih projekata, koji imaju višestruku isplativost, prenosi startbih.ba.

- Mjere energetske efikasnosti smo proveli u više od 200 zgrada i to samo u okviru projekta 'Zeleni ekonomski razvoj' koji je podržan od Vlade Švedske. U USK-u smo pored ova tri projekta radili na rekonstrukciji još 11 objekata i sanaciji sistema ulične rasvjete u Bihaću, a tu je i planirana ugradnja solarnih panela u Kantonalnoj bolnici - kazala je voditeljica Sektora za okoliš i energiju UNDP-a BiH Radiška Cupać.

Iz Grada Bihaća najavljeni su još neki zajednički projekti, kao što je kupovina kamiona za odvoz krupnog otpada kojeg će koristiti Javno komunalno preduzeće Komrad.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.