Izvor: BHRT | Utorak, 30.06.2020.| 09:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kantoni u FBiH i dalje čekaju novac od MMF-a

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Kantonima i opštinama u FBiH još nisu doznačena sredstva od MMF-a. Dio od ukupnog kredita vrijednog 330 mil EUR koji je dobila Federacija BiH trebalo bi raspodijeliti na 10 kantona.

Međutim, u nedostatku prijedloga i kriterijuma po kome bi trebalo da bude raspoređen, novac još nije u opticaju.

- O raspoređivanju novca od MMF-a nakon što stigne - poručili su iz kantonalnih vlada o novcu koji je izvjestan period odležao na računu Centralne banke BiH dok se čekala odluka Vijeća ministara o njegovoj raspodjeli.

Vijeće je dalo zeleno svijetlo, ali novac i dalje čeka raspodjelu. Novinari BHRT-a kontaktirali su pres službu Vlade Tuzlanskog kantona. Kratko poručuju da sve zavisi od Federalne vlade. Isto misle i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

- Mi smo informirani da sredstva na računa naše županije će doći kada Federalna vlada donese određene odluke. Imali smo neke informacije da bi se to trebalo dogoditi u sedmici iza nas. Mi to zaitsa ne znamo. Sredstva u ovom trenutku nisu na računu Ministarstva finansija. Dajte da o tome kako ćemo ih trošiti razgovaramo kada dođu - rekao je portparol Vlade HNK Pero Ćiro Pavlović.

Iz Federalnog ministarstva finansija, koje bi trebalo donijeti prijedlog odluka i kriterija na koji način raspodijeliti novac kantonima, nije stigao odgovor, uprkos brojnim pozivima i pisanom upitu. Iz Federalne vlade podsjećaju da je za transfer kantonima u iznosu od 200 mil KM Parlament donio kriterije, a to je broj stanovnika.

- Stav našeg predsjedništva Saveza opština i gradova jeste da se svima dodijeli jednak iznos, odnosno 375.000 KM po principu humanosti i solidarnosti imajući u vidu da su manje sredine možda i više pogođene pandemijom koronavirusa - smatra Vesna Travljanin, direktor Saveza opština i gradova FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.