NavMenu

Francuska ulaže dodatnih 15 mlrd EUR u "zelenu ekonomiju"

Izvor: eKapija Utorak, 30.06.2020. 09:48
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Chen Yunyu)
Francuski predsjednik Emanuel Makron obećao je dodatnih 15 milijardi evra za ubrzanje prelaska na zeleniju ekonomiju, dan nakon što su Zeleni porazili njegovu stranku na lokalnim izborima i preuzeli kontrolu u mnogim velikim gradovima.

Makron je rekao da će ubrzati proces kreiranja politike koja vrši manje uticaja na okolinu i da je spreman da raspiše referendum o izmjeni Ustava kako bi se uključili i klimatski ciljevi, ukoliko to parlament dozvoli, prenosi swot.ba.

- Izazov koji postavlja klima zahtijeva da učinimo više - rekao je Makron u obraćanju članovima Klimatskog savjeta na sastanku u Jelisejskoj palati.

On je podržao i prijedlog da se uvede moratorijum na gradnju novih komercijalnih zona u predgrađima i rekao da će razmotriti i usvajanje novog zakona protiv "ekocida".

Klimatski savjet definisao je ekocid kao svaku akciju koja nanosi ozbiljnu štetu okolini i predložio da takvo djelo bude kažnjivo zatvorom i novčano iznosom do deset miliona evra.

Makron je rekao Savjetu da se ne slaže sa prijedlogom o uvođenju poreza od 4% na dividende da bi se pomoglo finansiranje zelenije politike. On je ocijenio da bi takav porez obeshrabrio investitore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.