NavMenu

Željeznički operater RS dobio saglasnost Skupštine akcionara za podizanje tri kredita: Željeznice RS se zadužuju za 75 mil. KM

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 11.02.2010. 09:13
Komentari
Podeli

Skupština akcionara "Željeznica RS" dala je juče saglasnost menadžmentu tog preduzeća za podizanje nova tri kredita ukupne vrijednosti od 75,1 milion KM.

Ova kreditna sredstva biće iskorištena za kupovinu novih vagona i lokomotiva, te za podršku tekućoj likvidnosti preduzeća.

Petko Stanojević, direktor "Željeznica RS", istakao je da vrijednost prve kreditne linije iznosi 16,1 milion KM, a predviđeno je da novac bude iskorišten za kupovinu šest lokomotiva. Vrijednost druge kreditne linije, dodao je Stanojević, iznosi 20 miliona evra i ona treba da bude iskorištena za kupovinu 200 teretnih vagona.

"Iz te kreditne linije 15,5 miliona evra biće iskorišteno za kupovinu vagona, dok će preostalih 4,5 miliona biti upotrijebljeno za opremanje radionica i nabavku opreme za održavanje tih vagona", kazao je Stanojević.

Na osnovu saglasnosti Skupštine akcionara "Željeznice RS" će se zadužiti za dodatnih 20 miliona KM za podršku tekućoj likvidnosti kompanije budući da je globalna ekonomska kriza znatno smanjila obim teretnog prevoza, koji preduzeću donosi najveće prihode.

"Za prve dvije kreditne linije garant je Vlada RS, dok će za treći kredit `Željeznice RS` dati hipoteku na dio imovine preduzeća", objasnio je Stanojević.

Nakon što je odobreno podizanje tri kredita "Željeznice RS" će raspisati tender za izbor kreditora, a tenderska procedura traje oko dva mjeseca. Uslovi koji će biti predstavljeni pred banke su maksimalna godišnja kamatna stopa od 7,5 odsto uz rok otplate do deset godina uz jednogodišnji grejs period.

Govoreći o ugroženoj likvidnosti preduzeća prvi čovjek "Željeznica RS" kaže da im velike probleme u poslovanju predstavlja i nemogućnost naplate milionskih potraživanja.

"Zaključno s krajem prošle godine dugovanja korisnika naših usluga, među kojima su najveći Arcelor Mittal i Birač, te Hrvatskih željeznica iznosila su oko 18 miliona KM", kazao je Stanojević.

Problemi s naplatom duga i smanjenjem prihoda doveli su do toga da "Željeznice RS" povećaju svoja dugovanja, prije svega, prema dobavljačima rezervnih dijelova, kojima su dužni oko šest miliona KM.

Prema podacima iz finansijskih i revizorskih izvještaja preduzeća, ukupne obaveze "Željeznica RS" na kraju lanjskog polugodišta iznosile su 97 miliona KM, od čega 63 miliona na osnovu uzetih kredita, dok su akumulirani gubici premašili 130 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.