Izvor: Capital | Utorak, 30.06.2020.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predložene mjere za revidiranje ugovora o koncesijama u RS

Drina (Foto: lustra/shutterstock.com)
Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je juče, 29. juna, četiri zaključka na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, među kojima je zatraženo da bude sačinjen prijedlog mjera kojima će se preispitati svi ugovori o koncesijama i status aktivnosti predviđenih ugovorima.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica naveo je da ovaj zaključak glasi – Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske i nadležna ministartva da u narednih šest mjeseci sačine prijedlog mjera kojima će se preispitati svi ugovori o koncesijama i status aktivnosti predviđenih ugovorima.

- Drugi zaključak glasi – Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da, u skladu sa strateškim dokumentima iz oblasti djelatnosti i prostornim planom Republike Srpske, urade analizu hidropotencijala na vodotocima i u skladu s tim prateća dokumanta strateškog značaja bazirana na principima integralnog upravljanja vodama i korišćenja vodnih snaga na prostoru Srpske - rekao je Mazalica u Narodnoj skupštini.

Prema njegovim riječima, treći zaključak glasi – Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske i nadležna ministarstva da, uz učešće Komisije za koncesije, trenutno obustave razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelektrana, sve dok ne budu realizovana prva dva zaključka.

- Četvrti zaključak glasi – Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu i nadležna ministarstva da preispitaju i izmjene postojeći sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz ove vrste obnovljivih izvora električne energije - dodao je Mazalica i napomenuo da je SNSD predložio i amandman na navedeno zakonsko rješenje.

Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da su zaključci SNSD-a dobri, ali da je u ovoj oblasti treba početi sa radiklanim i energičnim radom kako bi situacija bila poboljšana.

Ona je pročitala prijedlog zaključka Demosa koji glasi – Narodna skupština zadužuje Vladu Srpske da u roku od 90 dana izvrši analizu zakonske regulative i predloži njihovu promjenu s ciljem potpune zabrane izgradnje malih hidroelektrana.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je da su prihvatljivi zaključci SNSD-a, ali da se njihovim usvajanjem ništa neće promijeti u oblasti koncesija.

- Neće se promijeniti ništa zato što smo neodgovorni prema resursima i nemamo kvalitetnu koncesionu politiku - kaže Stanić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.