Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 29.06.2020.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PAŠALIĆ: Izmjene zakona za preciznije definisanje imovine Šuma Srpske

Boris Pašalić
Boris Pašalić
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da predložene izmjene i dopune Zakona o šumama imaju za cilj preciznije definisanje imovine javnog preduzeća Šume Srpske, definisanje načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, Pašalić je podsjetio da je Savez opština i gradova u dosadašnjem periodu insistirao na izmjenama zakona koje su se odnosile na način utroška sredstava koje Javno preduzeće šumarstva Šume Republike Srpske uplaćuju jedinicama lokalne samouprave na ime korišćenja šumskih resursa, što je izmjenama i dopunama prihvaćeno.

- Najznačajnije razlike između nacrta i prijedloga ovog zakona, koji su rezultat skupštinske i javne rasprave, ogledaju se u tome da je propisan rok za evidentiranje šumske štete, a precizirani su i drugi osnovi za krčenje i trajnu promjenu namjene šuma - rekao je Pašalić, prenosi infobijeljina.com.

On je dodao da je precizirana i dokumentacija koju je stranka dužna dostaviti, uz zahtjev za pribavljanje saglasnosti za krčenje šume ili trajnu promjenu namjene šumskog zemljišta, a propisuje se i svrha za koju se mogu koristiti sredstva dobijena izuzimanjem zemljišta iz šumske proizvodnje, a koja su prihod budžeta jedinica lokalne samouprave.

U obrazloženju se navodi da je propisan i način utvrđivanja neophodnog minimuma šumskih drvnih sortimenata koji se obezbjeđuju lokalnim privrednim subjektima za mehaničku preradu drveta.

Predloženim izmjenama precizirana je promjena namjene šumskog zemljišta.

- Prošireni su slučajevi u kojima se plaća naknada za izuzimanje zemljišta iz šumske proizvodnje, tako da se osim korisnika eksproprijacije predloženim izmjenama i dopunama uvodi obaveza plaćanja naknade i za koncesionara, za legalizacije izgrađenih stambenih objekata. Definisani su slučajevi u kojima se ne plaća naknada za izuzimanje zemljišta iz šumske proizvodnje - navodi se u obrazloženju izmjena ovog zakona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE