NavMenu

Nastavak velikog projekta vodosnabdijevanja u Banjaluci počinje u avgustu - U toku izbor izvođača radova za fazu Voda II

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 29.06.2020. 15:26
Komentari
Podeli
(Foto: muratart/shutterstock.com)
Nastavak velikog projekta ana području grada Banjaluka pod nazivom Voda II počeće u avgustu, potvrdio je za Nezavisne Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Za ovaj veliki projekat vodosnabdijevanja Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) trenutno vrši izbor izvođača radova i javnu nabavku.

- Već prve radove možemo očekivati u avgustu, a tiču se nastavka vodovoda u Jagarama, izgradnje vodovoda u Ulici braće Miletića, gradnje vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici srpskih ustanika na Starčevici, nastavka velikog podsistema Bronzani Majdan, pojedinih krakova u podsistemu Zvijezda i poboljšanja vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog Hana i Verića - pojasnio je Bilčar.

Dodao je da će, osim toga, biti izgrađena i nova kanalizaciona mreža i to u Kuljanima, u Ulici Dujke Komljenovića, Vrbanji, Drakuliću, Laušu i Putu srpskih branilaca.

Istakao je da su u okviru projekta Voda I trenutno u završnoj fazi radovi u Česmi, Česmi 2 i Česmi 3, te se prva priključenja očekuju već u julu, dok se na četvrtoj visinskoj zoni ovog naselja završetak i prva priključenja očekuju u septembru.

- U okviru ovog projekta radi se krak prema Gornjoj Piskavici od 20 kilometara i planirano je da bude završen na jesen. U julu počinje izgradnja rezervoara za podsistem Bronzani Majdan i preostalo je da uradimo manji krak u vodosistemu u Krminama i kanalizaciju u Ulici Đorđa Jovetića te početku Karađorđeve na Laušu - naglasio je Bilčar.

Projekat Voda III biće finansiran obezbijeđenom donacijom Evropske unije u iznosu od 4 mil EUR, a njime će biti obuhvaćene lokacije koje imaju višegodišnje probleme s vodosnabdijevanjem ili uopšte nemaju vodu.

- Radiće se vodovodni sistemi na višim zonama Starčevice, gdje će biti obuhvaćena naselja Ponir, Starčevica, Potok i Debeljaci - rekao je Bilčar.

Dodao je da su ovim obuhvaćeni i Donja Kola, nekoliko sistema na platou Manjače, među kojima i Gornji Lusići, Vilusi i Kadina Voda, Racune i Ledenice, koje imaju poseban problem, Slavićka i nekoliko manjih sistema u podsistemu Zvijezda.

- Takođe će se raditi i više manjih sistema koji će biti dopuna postojećim sistemima vodosnabdijevanja, među kojima i Tunjice, Šargovac, Zalužani i Priječani - rekao je Bilčar.

Dodao je da će sredstva od EU od 4 mil EUR za projekat Voda III biti raspoloživa krajem godine i dovoljna za njegovu realizaciju.

- Ako budu dostupna u četvrtom kvartalu ove godine, moguće je da se projektom Voda III krene i krajem ove godine - naglasio je Bilčar.

Ovaj projekat je podijeljen u tri faze: Voda I, Voda II i Voda III, u koji će biti uloženo oko 25 mil KM, a izgradnjom vodovodne, a dijelom i kanalizacione mreže, u velikom broju naselja i sela, vodu će dobiti više od 10.000 stanovnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.