NavMenu

U pripremi plan za smanjenje zagađenja u Banjaluci

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.06.2020. 10:04
Komentari
Podeli
(Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Grad Banja Luka raspisao je javnu nabavku za izradu akcionog plana za smanjenje zagađenosti vazduha na području grada.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, precizirao je da ovaj plan treba da sadrži podatke o lokaciji, vrsti i stepenu zagađenja, broju stanovnika izloženih zagađenju, mjernim podacima, prirodi i procjeni zagađenja, izvorima zagađenja, analizu situacije i faktore koji su uticali na pojavu povećanog zagađenja, te mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha.

- Te mjere za bolji kvalitet vazduha trebalo bi da sadrže aktivnosti, nosioce aktivnosti, rok implementacije i predviđen budžet – kazao je Bilčar.

Akcionim planom biće obuhvaćen i obrađen način primjene i rada disperzionih modela na području grada, prijedlog pojednostavljenja izrade katastra zagađivača, kao i mjere za sprečavanje zagađenja.

- Ovaj dokument bi trebalo da ponudi prijedlog lokalnih propisa koji regulišu kvalitet i rad malih ložišta i njihovu kontrolu, zatim prijedlog metodologije povezivanja sistema individualnih objekata na centralizovano snabdijevanje toplotnom energijom, unapređenje stanja vrelovodne mreže i osavremenjavanja sistema, kao i odsumporavanje dimnih gasova – rekao je Bičar.

Takođe, ovaj plan bi trebalo da predvidi mjere u vezi sa saobraćajem motornih vozila, radovima na izgradnji, radom industrijskih postrojenja, upotrebom proizvoda koji sadrže zagađujuće materije i grijanjem domaćinstva, kao i specifične aktivnosti namijenjene zaštiti osjetljivih grupa stanovništva, naročito djece.

Procijenjena vrijednost ove nabavke je nešto viša od 17.000 KM, a rok za prijavu na raspisani tender je 6. jul.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.