Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 29.06.2020.| 10:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradnja metroa u Beogradu počeće do kraja 2021. godine?

Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Do kraja sljedeće godine počinje gradnja beogradskog metroa, najavio je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić. On je dodao da će u septembru biti usvojen Generalni plan regulacije šinskih sistema koji će omogućiti izdavanje dozvole za početak gradnje.

- Taj plan omogućiće i dalji razvoj sistema BG voza i povezivanje Surčina i Obrenovca u sistem, kao i bolje povezivanje drugih prigradskih opština - rekao je Vesić na TV Pink, a prenosi Beoinfo.

Podjsetimo, u februaru je Vesić najavio da bi izgradnja metroa, čija će vrijednost biti oko 3,8 mlrd EUR, trebalo da započne krajem ove godine. Na javnom slušanju na temu Kvalitet vazduha u Srbiji u organizaciji Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine, on je kazao da će po završetku ovog projekta oko 30% uličnog saobraćaja biti spušteno pod zemlju.


- Ovaj sporazum podrazumijeva da ćemo krenuti u izradu studije izvodljivosti, idejnog rješenja i studije procjene uticaja na životnu sredinu za prvu fazu, odnosno prvu liniju metroa. Ali, isto tako ćemo dobiti i jedan prijedlog konceptualnog rješenja za treću liniju metroa u Beogradu - rekla je tada Zorana Mihajlović i dodala da se istovremeno razgovara i sa kineskim partnerima.

Planom javnih nabavki Sekretarijata za javni prevoz u Beogradu predviđeno je da konkurs za dizajn izgleda metro stanica bude raspisan u junu.

Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, predviđa da stanice BG metroa budu građene na četiri načina, kao plitke podzemne stanice sa mezaninom (međuspratom) i bez mezanina i kao duboke podzemne i nadzemne stanice. Detaljnije o tome kako je predviđeno da izgledaju pogledajte ovdje.

Podsjetimo, 2019. godine, francuska kompanija Egis prema ugovoru sa Gradom Beogradom, završila je Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za Metro linije 1 i 2 u Beogradu, a opširnije o linijama i stanicama čitajte u posebnoj vijesti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.