NavMenu

Japanski Fugaku najbrži superkomputer na svijetu - U razvoj uloženo milijardu dolara

Izvor: Startit Subota, 27.06.2020. 09:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)Ilustracija
Ove nedelje je u okviru 55. edicije rangiranja TOP 500 superkompjutera objavljen novi pobjednik, japanski Fugaku. Kada se pogledaju rezultati u globalu, ovogodišnja analiza pokazuje postojan napredak kada su u pitanju cjelokupan performans i efikasnost superkompjutera koji su se takmičili.

Prvoplasirani Fugaku postigao je HPL rezultat od 415.5 petaflopsa i imao 2.8 puta više ostvarenih kalkulacija u sekundi, kada se uporedi sa IBM-ovim Summitom, koji je na drugom mjestu. Japanski Fugaku je ujedno prvi sistem koji je zauzeo prvo mjesto, a da je baziran na ARM procesoru. Takođe je zauzeo prva mjesta u još tri kategorije, navodi The Verge.

Procjenjuje se da će ovaj superkompjuter biti potpuno operabilan tokom sljedeće fiskalne godine, a što se tiče dosadašnje primjene korišćen je u eksperimentalne svrhe, radi istraživanja covid-19 i efikasnosti japanske aplikacije za praćenje kontakata. Primjera radi, Fugaku je procijenio da bi japanska aplikacija za praćenje kontakata bila efektivna tek kada bi je instaliralo oko 60% stanovnika Japana.

Zanimljivo je da je naziv Fugaku zapravo drugi naziv za najvišu planinu u Japanu - Fudži. A kada se pogledaju troškovi razvoja pobjednika, Japan definitivno ne razmišlja o uštedi. Na Fugakua je potrošen šestogodišnji budžet koji je iznio oko 1 mlrd USD, što je skoro duplo više novca u odnosu na cijenu najvećeg planiranog američkog sistema, koji vrijedi oko 600.000 USD.

Japan je za sada jedan od manjih "igrača" na listi, ako posmatramo superkompjutere kao simbole tehnološke i ekonomske kompetitivnosti. Ove godine SAD su imale 114 predstavnika, dok je kineskih superkompjutera bilo gotovo duplo više - ove godine je u konkurenciji 226 prijavljenih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.