NavMenu

Hrvatska odgodila uvođenje 5G mreže za 2021.

Izvor: Indikator Petak, 26.06.2020. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Hrvatski regulator za telekomunikacije HAKOM saopćio je da odgađa dodjelu spektra 5G putem javne aukcije na prvu polovicu 2021. zbog pandemije koronavirusa.

Prema ranijim planovima, dodjela radio-spektra namijenjena 5G (700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz) trebala se obaviti krajem 2020. godine, objavio je HAKOM u srijedu.

Dodao je da su nove okolnosti koje proizlaze iz društvenog i ekonomskog učinka mjera usvojenih za borbu protiv pandemije uticale i na telekomunikacione operatere koji su morali prilagoditi svoje planove ulaganja.

HAKOM je podsjetio da je početkom ove godine odlučio pomjeriti naprijed za najmanje šest mjeseci krajnji rok do kraja maja za potpuni prijelaz na novi DVB-T2 HEVC sistem za TV prijenos. Tranzicijom će se raspon 700 MHz učiniti dostupnim za širokopojasni bežični pristup.

Televizijsko emitiranje u Hrvatskoj trenutno je u prijelaznom razdoblju sa svim programima koji se istovremeno emitiraju u postojećem DVB-T (Digital Video Broadcasting - zemaljski) i u novom DVB-T2 (Digital Video Broadcasting - drugoj zemaljskoj generaciji). Ovaj period će se nastaviti sve do potpunog prelaska na novi sistem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.