NavMenu

Terapija za djecu sa poremećajem pažnje - Video igra EndeavoRx dobila status lijeka u SAD (VIDEO)

Izvor: Startit Petak, 26.06.2020. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / 11333328)
Sredinom mjeseca potvrđeno je da je video-igra EndeavoRx zvanično dobila status lijeka na teritoriji SAD-a. Američka agencija za hranu i lijekove autorizovala je doktore da prepišu igranje ove video-igre kao lijek za decu uzrasta od osam do 12 godina, koja imaju ADHD sindrom ‒ često okarakterisan kao poremećaj pažnje usljed hiperaktivnosti.

Kako piše The Verge, ovoj odluci prethodilo je sedam godina ispitivanja efekata koji nastaju dok se igra EndeavorRx, na uzorku od 600 dječaka i djevojčica koji su igrali igru pet dana u nedelji, u intervalima od 25 minuta, četiri nedelje.

Utvrđeno je da trećina ispitane djece posle mjesec dana igranja ne pokazuje mjerljiv nedostatak pažnje, najmanje u jednoj od kategorija mjerenja pažnje. Prilikom posmatranja nuspojava moguće su glavobolje i frustracije, koje bi se mogle rangirati kao "blaži" simptomi u odnosu na one koje stvaraju lijekovi.

Igra je napravljena tako da igraču stvori više simultanih izazova za motoričke aktivnosti, i na taj način aktivira specifične dijelove nervnog sistema koji igraju ključnu ulogu u održavanju pažnje. Istovremeno koristi algoritme koji se adaptiraju kako bi uporedo usmjerili terapiju tako da odgovara na individualnom nivou.

Još šira upotreba u budućnosti?

U razgovoru sa Markom Ferekom, predsjednikom neprofitne organizacije Buđenje i autorom knjige "Hiperaktivni sanjari", Startit je pokušao da uporedi koliko se EndeavoRx razlikuje u odnosu na biofeedback terapiju na čijoj distribuciji radi njegova organizacija.

- Uz softver imamo i uređaj veličine telefona, koji imaju osjetljiva tri senzora, koji prepoznaju naše trenutno stanje. Djeluje na način da kada igram neku igricu, recimo situacija u kojoj riba pliva, ako uređaj primjeti da sam ja koncentisan, riba ide prema dnu, a ukoliko nisam, riba ide na površinu. Cilj je da se održi koncentracija kroz pokrete ribe. Što sam više koncentrisan osvajam više bodova i više napredujem - navodi Ferek i objašnjava da je princip uporediv s vježbanjem u teretani i da se koncentracija trenira slično kao i drugi mišići na tijelu.

U okviru dosadašnjeg zalaganja za povećanje rasprostranjenosti upotrebe biofeedback tehnologije, Ferek je predstavio pomenut metod video-igara i hrvatskom obrazovnom sistemu. Interesovanje je pokazalo 20 škola koje u ovom trenutku koriste video-igre u okviru rada sa djecom koja imaju probleme u razvoju.

Ferek bez dileme pretpostavlja da će u bliskoj budućnosti upotreba biti još šira, pošto ova vrsta tehnologije već sad posjeduje značajan uvid u ljudsku koncentraciju, a pokazuje i sve veću efikasnost, preciznost i dostupnost.

Kao najveći izazov vidi implementaciju modela koji prevazilazi sadašnje probleme u obrazovnom sistemu: nedostatak stručnog kadra, prostora i vremena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.