Izvor: Radiosarajevo.ba | Četvrtak, 25.06.2020.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi kredit kod EBRD-a - BiH se zadužuje za 30 mil EUR radi poboljšanja cesta u Sarajevu

(Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas, 25. juna, sa šeficom ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekt gradskih prometnica Sarajevo.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa COVID-19.

Svrha projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u Katonu Sarajevo, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (dvocijevni tunel Kobilja glava) i Devete transverzale kako bi se grad Sarajevo povezao s drugim dijelovima kantona i regionalnom cestovnom mrežom. Cilj projekta je i smanjenje sadašnjih gužvi i poboljšanje mobilnosti prometa u regiji.

Iznos zajma je 30 mil EUR, rok otplate zajma 15 godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice. Završetak projekta očekuje se krajem 2022. godine.

Ministar Bevanda zahvalio se direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvaliteti života građana Bosne i Hercegovine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.