NavMenu

Kreće realizacija unapređenja upravljanja otpadom u Han Pijesku i partnerskim opštinama - Projekat vrijedan 735.000 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.06.2020. 13:05
Komentari
Podeli
U Han Pijesku je održana radionica o izradi plana upravljanja otpadom, a cilj ovog projekta, ukupne vrijednosti 735.000 EUR, je uvođenje primarne selekcije otpada prema principu razdvajanja na mokri i suvi na mjestu njegovog nastanka radi očuvanja netaknute prirode u ovoj opštini.

Načelnik opštine Vlado Ostojić rekao je da se ukazala jedinstvena prilika da posredstvom programa IPA 2 prekogranične saradnje bude unaprijeđen sistem upravljanja i odlaganja otpada sa planinskih i brdskih dijelova opštine, u saradnji sa partnerskim opštinama.

JKP Kraljeva Gora u saradnji sa komunalnim preduzećima 12.septembar iz Bajine Bašte i Komunalac iz Višegrada, je uzelo učešće 2017. godine na javnom pozivu programa IPA II prekogranična saradnja Srbija i BiH 2014-2020 sa projektom zaštite životne sredine, podsticanje prilagođavanja klimatskim promjenama i njihovog ublažavanja, sprječavanja rizika i upravljanja rizicima sa ciljem unapređenja održivog planiranja u oblasti životne sredine i podsticanja biodiverziteta kroz povećanje efikasnosti javnih službi i praksi u upravljanju čvrstim otpadom.

Od 130 prijavljenih projekata krajem 2018. godine u uži izbor prošlo je njih 11 koji su pisali punu aplikaciju u okviru javnog poziva, među njima i projekat Han Pijeska, Bajine Bašte i Višegrada. Nakon ponovne selekcije projekat pod nazivom "Unapređenje upravljanja čvrstim otpadom u ruralnim sredinama opština Bajina Bašta, Višegrad i Han Pijesak" izabran je od strane komisije Vlade Republike Srbije, Ministarstva finansija, Odjeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane Evropske Unije. Ugovor vrijedan 735.574 EUR potpisan je 19. jula 2019. godine.

Cilj projekta je unapređenje sistema upravljanja i odlaganja čvrstog otpada sa planinskih i brdskih dijelova opštine Han Pijesak i partnerskih opština, odnosno uvođenje reciklaže- primarne selekcije otpada, razdvajanje ambalažnog otpada na mjestu nastanka. Kroz ovaj projekat će biti nabavljena oprema za prikupljanje i odvoženje suvog otpada. Novi kamion smećar zapremine 15 m3 vrijednosti 95.000 evra, traktor sa prikolicom sa kipom i arnjevima od 20.000 Eur, 20 kontejnera zapremine 5 m3 vrijednosti 21.000 evra, vertikalna presa za baliranje u iznosu od 6.000 evra, selekciona traka za razdvajanje ambalaže 10.000 evra, polietilenske kese za korisnike 150.000 komada vrijednosti 8.000 evra.

Projekat će trajati 18 mjeseci. U okviru projekta planirano je i donošenje i usvajanje 3 pravnih dokumenata u pogledu upravljanja čvrstim otpadom. Biće izrađeni lokalni plan upravljanja otpadom, lokalne odluke o upravljanju otpadom i srednjoročne planove za razvoj lokalnih JKP.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.