NavMenu

Brže od Beograda do Mokre Gore - Zlatiborska magistrala u novom izdanju

Izvor: Večernje novosti Četvrtak, 25.06.2020. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Studio Peace/shutterstock.com)Ilustracija
Zlatiborska magistrala, saobraćajem najopterećenija dionica na putu do Zlatibora, Mokre Gore i Tare, ujedno i nezaobilazan dio trase prema Crnoj Gori i Jadranu - biće rekonstruisana do kraja ljeta u punom profilu. Istovremeno i sa istim rokom za završetak posla, traju radovi na dionici puta od Čačka do Užica, čime će ovaj dio Zapadne Srbije uskoro postati neuporedivo bezbjedniji i lakši za proputovanje.

Na gradilištu od Užica ka Sušici, posle nekoliko decenija, obavlja se potpuna rekonstrukcija kolovoza u dužini od 15 kilometara, uz izgradnju novih trotoara, rigola, stabilizaciju kosina i sanaciju tunela. Dotrajala magistrala već ima izgled potpnuno drugačiji od dojučerašnjeg: do sada su na skoro celoj dužini ove dionice postavljeni nova podloga i asfalt, postavljena su 22 kilometra novih ivičnjaka za trotoare, izvršena je sanacija dva tunela, urađeno je kompletno obezbeđenje svih kosina na ovoj deonici.

Tehnički direktor užičkih Puteva Slobodan Božović rekao je da je dionica Užice - Bela Zemlja jedna od najopterećenijih na cijelom magistralnom putu od Beograda, preko Čačka ka crnogorskoj granici. Posao je vredan 1,1 milijardu dinara.

- Putevi Užice su kao izvođač radova ugovorili rekonstrukciju 15,24 kilometra, od toga je osam potpuno završeno i predato na upotrebu. Sada smo u fazi izvođenja završnog sloja na 2,2 kilometra, čime bismo završili dvije trećine cjelokupne deonice, i to se očekuje krajem sledeće sedmice. Trenutno je na ovom gradilištu zaposleno oko 100 radnika, mašinista, vozača, podizvođača - istakao je Božović.

- Trudimo se da preopterećeni put što prije završimo. Imamo dinamiku izvođenja radova koju moramo da poštujemo i koja diktira saobraćajne gužve, pa i ovom prilikom molim građane da imaju strpljenja, da razumiju naš posao.

Uz kašnjenje izazvano pandemijom korone, ali i promjenom izvođača radova, ubrzano je nastavljena i rekonstrukcija magistrale od Pakovraće kod Čačka do Užica u dužini od 37 kilometara, vrijedna 1,2 milijarde dinara. Ovaj posao finansira se iz kredita Svjetske banke, a izvođač radova je Strabag.

Paralelno sa rekonstrukcijom mreže magistralnih puteva na važnom koridoru, traje i izgradnja autoputa do Požege. To je šansa da se teretni, kamionski saobraćaj u što većoj mjeri izmesti sa magistrale, čime bi se posle obavljenog posla put sačuvao značajno duže.

- Jedna od ideja je da u budućnosti na magistralnim putevima gdje ima dosta teških vozila, započne naplata putarine kako bismo vozače kamiona "natjerali" da koriste autoput - rekao je Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.