Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 25.06.2020.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ericsson Nikola Tesla uvodi 5G mrežu u Hrvatsku

Ilustracija (Foto: TippaPatt/shutterstock.com)
Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla (ENT) u srijedu, 24. juna, su potpisali prvi 5G ugovor o saradnji.

Prema ovom ugovoru, ENT će do 2024. biti ekskluzivni isporučilac radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Ovo je prvi 5G ugovor dviju hrvatskih kompanija, čime ENT i Hrvatski Telekom nastavljaju dugogodišnju saradnju.

Njihova saradnja počela je modernizacijom radijskog dijela mreže prije dvije godine i usmjerena je na uvođenje 5G standarda u mobilnu mrežu. Cilj Hrvatskog Telekoma je da 5G mrežom svojim korisnicima osigura veće brzine i 5G pokrivenost, kao i da hrvatskoj ekonomiji i društvu približi prilike koje dolaze sa digitalizacijom i četvrtom industrijskom revolucijom.

- Tokom proteklih mjeseci postalo je jasno koliko su ICT industrija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu važni jer oni su ključna poluga za digitalizaciju društva i povratak ekonomskom rastu. Saradnja sa ENT-om je najnoviji primjer naše podrške ekonomiji i društvu, gdje nastavljajući sa ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije Hrvatski Telekom kao vodeća mreža omogućuje kompanijama da postanu inovativnije i produktivnije, a ekonomiji da bude konkurentnija i otpornija na izazove - rekao je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis za 24 sata.

On je dodao i da je implementacija 5G tehnologije široko primjenljiva i komplementarna sa potrebama hrvatske ekonomije kroz primjere omogućavanja veće energetske učinkovitosti sa pametnim mjerenjima i dinamičkim upravljanjem snabdjevanjem električnom energijom, zatim većom učinkovitošću u poljoprivredi putem povezanih i automatizovanih uređaja i strojeva ili optimizacijom procesa sistema navodnjavanja, kao i u raznim drugim industrijama.

Gordana Kovačević iz ENT-a istakla je zadovoljstvo zbog ovog ugovora sa strateškim partnerom, te dodala da njihovi stručnjaci među prvima rade na implementacijama 5G mreža na četiri kontinenta, kao i da je Erikson pustio u komercijalni rad 40 5G mreža.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.