NavMenu

Ericsson Nikola Tesla uvodi 5G mrežu u Hrvatsku

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 25.06.2020. 09:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: TippaPatt/shutterstock.com)Ilustracija
Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla (ENT) u srijedu, 24. juna, su potpisali prvi 5G ugovor o saradnji.

Prema ovom ugovoru, ENT će do 2024. biti ekskluzivni isporučilac radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Ovo je prvi 5G ugovor dviju hrvatskih kompanija, čime ENT i Hrvatski Telekom nastavljaju dugogodišnju saradnju.

Njihova saradnja počela je modernizacijom radijskog dijela mreže prije dvije godine i usmjerena je na uvođenje 5G standarda u mobilnu mrežu. Cilj Hrvatskog Telekoma je da 5G mrežom svojim korisnicima osigura veće brzine i 5G pokrivenost, kao i da hrvatskoj ekonomiji i društvu približi prilike koje dolaze sa digitalizacijom i četvrtom industrijskom revolucijom.

- Tokom proteklih mjeseci postalo je jasno koliko su ICT industrija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu važni jer oni su ključna poluga za digitalizaciju društva i povratak ekonomskom rastu. Saradnja sa ENT-om je najnoviji primjer naše podrške ekonomiji i društvu, gdje nastavljajući sa ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije Hrvatski Telekom kao vodeća mreža omogućuje kompanijama da postanu inovativnije i produktivnije, a ekonomiji da bude konkurentnija i otpornija na izazove - rekao je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis za 24 sata.


On je dodao i da je implementacija 5G tehnologije široko primjenljiva i komplementarna sa potrebama hrvatske ekonomije kroz primjere omogućavanja veće energetske učinkovitosti sa pametnim mjerenjima i dinamičkim upravljanjem snabdjevanjem električnom energijom, zatim većom učinkovitošću u poljoprivredi putem povezanih i automatizovanih uređaja i strojeva ili optimizacijom procesa sistema navodnjavanja, kao i u raznim drugim industrijama.

Gordana Kovačević iz ENT-a istakla je zadovoljstvo zbog ovog ugovora sa strateškim partnerom, te dodala da njihovi stručnjaci među prvima rade na implementacijama 5G mreža na četiri kontinenta, kao i da je Erikson pustio u komercijalni rad 40 5G mreža.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.