NavMenu

U Francuskoj predstavljen inovativni sistem ventilacije restorana koji onemogućava širenje virusa

Izvor: Vino & fino Srijeda, 24.06.2020. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Najuticajniji francuski kuvar Alen Dikas predstavio je inovativni sistem ventilacije restorana, u pokušaju da prevaziđe probleme nastale usljed pandemije virusa korona.

Pravila u vezi sa socijalnim distanciranjem umnogome su otežala rad ugostitelja širom svijeta, koji uglavnom rade smanjenim kapacitetom, a Dikas je osmislio sistem koji je njegovom restoranu Allard, šik lokalu na ljevoj obali Sene u Parizu, omogućio da radi sa kapacitetom od 80%.

Ova investicija stajala je 50.000 EUR, što za šefove Dikasove klase nije preterano velika suma. Doduše, riječ je o najmanjem restoranu u Dikasovom lancu i ujedno jednom od najmanjih u Parizu.

- Baš zbog veličine restorana donjeli smo odluku da instaliramo ovaj sistem, pošto pod trenutnim merama rad restorana tako malog kapaciteta gotovo da nije ni moguć - izjavio je Dikas, koji se postarao da ventilacioni sistem ima i dodir francuskog šika: filtere krase slike anđela, oblaka i golubova, dajući cijeloj instalaciji neobičan "stimpank" izgled.

Ventilacioni sistem napravljen je po uzoru na one koji se koriste u bolnicama. Izumitelji su napravili splet cijevi i filtera. Ovo omogućava sistemu da usisa zarazne čestice prije nego što pređu sa jednog stola na drugi.

- Ovaj sistem obezbjeđuje da svaki sto u restoranu bude izolovan kao operaciona sala - rekao je Dikas.

Njegove riječi potvrđuju i nalazi francuskih vlasti, koje su sprovele nezavisan eksperiment sa novim ventilacionim sistemom i utvrdile da on gotovo u potpunosti onemogućava širenje virusa između stolova. Jedini nedostatak sistema leži u tome što ni na koji način ne spriječava širenje između ljudi koji sjede za istim stolom.

Dikas je rekao za francuske medije da će, nakon što se uvjeri da je eksperiment sa novom tehnologijom ventilacjie restorana uspio, ugraditi inovativni sistem u cijeli svoj lanac restorana - ukupno 40 širom planete.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.