NavMenu

INA u proizvodnju bioetanola želi uložiti 250 mil EUR

Izvor: Indikator Srijeda, 24.06.2020. 08:46
Komentari
Podeli
(Foto: Sergiy Palamarchuk/shutterstock.com)
Hrvatska naftna i plinska kompanija INA priopćila je u utorak, 23. juna, da je od ministarstva gospodarstva zatražila strateški investicijski status za svoj projekt vrijedan 250 mil EUR za razvoj postrojenja za proizvodnju bioetanola.

U okviru projekta koji podržava EU, INA planira razviti postrojenje etanola druge generacije (2G) na svojoj sadašnjoj lokaciji u gradu Sisku, piše u saopćenju kompanije.

Projekt je uključen u INA-in novi program "Downstream 2023 New Course" koji ima za cilj koncentraciju aktivnosti prerade sirove nafte u njenoj rafineriji u gradu Rijeci i pretvorbu rafinerije Sisak u industrijsko postrojenje kako bi poslužilo kao baza za proizvodnju bitumena, logističko središte i dom rafinerije biokomponenata, podložne daljnjim investicijskim odlukama.

- Lokacija u Sisku važan je dio INA-inog poslovanja. Sve aktivnosti koje provodimo preduvjeti su koje treba ispuniti da bi se donijela konačna odluka o investiranju. Stoga je važno naglasiti da su podrška EU i hrvatske vlade ključni preduvjeti za konačnu provedbu ovog projekta koji je važan za Republiku Hrvatsku i INA-u, izjavio je voditelj INA-e Sandor Fasimon dodavši kako se projekt uklapa u smjernice EU Green Deal-a.

INA je također podsjetila da je u februaru potpisala licencni ugovor s francuskom kompanijom Axens za isporuku tehnologije Futurol celuloznog etanola u buduću naprednu tvornicu za proizvodnju bioetanola u Sisku, kao i ugovor za osnovni inženjerski dizajn postrojenja s Axensom.

Futurol tehnologija omogućit će INA-i da proizvede 55.000 tona, što odgovara 70 miliona litara, naprednog etanola u sinergiji s proizvodnjom zelene energije, a temelji se na lignoceluloznim sirovinama kao što su poljoprivredni ostaci i miskanthus iz energetskih usjeva.


U januaru, Belguimovi inženjeri i izvođači radova (DSEC) rekli su da su započeli temeljne inženjerske radove na INA-inom projektu 2G etanola, pokrivajući dio OSBL (vanjske granice baterije) projekta za postrojenje koje će se hraniti lokalno uzgajanim miskanthusom iz energetskih usjeva i pšenične slame.

U septembru 2019. INA je priopćila kako je dovršavala testiranje miskanthusa kao izvora biogoriva u sklopu programa usmjerenog na osiguravanje održivosti i profitabilnosti sistema rafinerije grupe.

INA je u srijedu saopćila da se ulaganje u uspostavljanje lanca opskrbe sirovinama za prehranu budućeg pogona bioetanola, tj. svih aktivnosti vezanih za sadnju miskanthusa, procjenjuje na 50 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.