NavMenu

Gorivo skuplje do deset feninga - Stručnjaci očekuju rast cijena i u narednom periodu

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 24.06.2020. 08:24
Komentari
Podeli
(Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Cijene goriva na pumpama u BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su više od šest do deset feninga po litru, a kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, može se očekivati da i u narednom periodu zadrže trend rasta.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci rekli su Nezavisnim da je cijena dizela, a i benzina posljednjih dana viša za 0,06 KM po litru.

- Ranije nam je litar dizela koštao 1,66 KM, dok je nova cijena 1,72 KM - ističu sa te pumpe.

Litar benzina je, prema njihovim riječima, 1,73 KM. Za razliku od dizela i benzina, cijena auto-gasa je 0,89 KM. Rast cijena je i na drugim pumpama sličan te varira od 0,06 do 0,10 KM po litru.

I na benzinskim pumpama u Bijeljini cijene su u prosjeku više za oko 0,10 KM te litar dizela košta oko 1,65 KM, a benzina 1,69 KM.

- Prije sadašnjeg povećanja cijena, litar benzina koštao je 1,59 KM - kazali su sa benzinske pumpe u Bijeljini.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, potvrdio je za Nezavisne da je gorivo već poskupjelo na nekim benzinskim pumpama u RS.

- Distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj cijene goriva na benzinskim pumpama mijenjaju u skladu sa parametrima koji na njih utiču, pa je tako došlo i do povećanja cijena u skladu sa cijenama u rafinerijama u okruženju - kazao je Berak.

Prema njegovim riječima, trend rasta se može očekivati i u narednom periodu, jer je postignut sporazum na svjetskom nivou o ograničenju proizvodnje nafte, što će, kako kaže Berak, vjerovatno uticati i na rast cijene barela sirove nafte na svjetskom tržištu

Almir Bečarević, stručnjak za energente, rekao je za Nezavisne da je cijena nafte na svjetskom tržištu u porastu pa je i cijena goriva na pumpama odmah viša.

- Činjenica jeste da je cijena nafte na svjetskom tržištu porasla te opravdanja za većim cijenama goriva na pumpama ima, ali ne u tolikoj mjere - ističe i dodaje da su u posljednjih 20 dana vlasnici pumpi tri puta korigovali cijene goriva.

Prema njegovim riječima, oni odmah reaguju kad dođe do više cijene goriva te su u stanju da u roku od 24 sata koriguju cijene, ali kada je cijena u padu, tu je situacija drugačija.

- Tada im treba mnogo više vremena da spuste cijene - kazao je Bečarević.

On je ukazao na to da postoje velike razlike u cijenama na pumpama širom BiH, pa čak i do 30 feninga od pumpe do pumpe.

Gordana Bulić, predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona, kazala je da je primjetno da su cijena goriva na pumpama u BiH u porastu.

- Vlasnici pumpi su podigli cijena goriva vjerovatno očekujući veće aktivnosti, bilo da se radi o privrednim aktivnostima ili aktivnostima građana - kazala je Bulić.

Dodala je da očekivani drugi talas virusa korona dovodi u pitanje to da li će doći do povećane aktivnosti ili će biti na snazi restriktivne mjere.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.