NavMenu

Modernizacija jamskih rudnika Resavica - Nabavljene nove mašine, u planu proizvodnja milion tona uglja

Izvor: Ozonpress Srijeda, 24.06.2020. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Askolds Berovskis/shutterstock.com)Ilustracija
Poslije tri decenije u jamskim rudnicima JPPEU Resavica počela su kapitalna ulaganja u mašinsko kopanje uglja, rudnici će dostići proizvodnju od milion tona a bezbjednost rudara biće višestruko povećana.

- U junu su, poslije tri decenije, nabavljene tri mašine za kopanje uglja do sada je proizvodnja obavljana ručno. U rudniku Soko već se radi mašinski otkop, Štavalj i Rembas će tokom sljedeće nedjelje biti u funkciji. U toku je nabavka još jedne mašine za rudnik Štavalj, a poslije toga počinje realizacija češkog kredita. Iz tog kredita biće nabavljeno široko čelo za rudnik Rembas i više mašina za otkopavanje uglja. To će značiti dupliranje proizvodnje uglja - kaže direktor Marko Vuković.

Rudari se zahvaljuju rukovodstvu Srbije, koje je prepoznalo perspektivu jamskih rudnika i od planova za gašenje rudnika prešlo se na reorganizaciju i realizaciju ciljeva za budućnost.

- Cilj nam je proizvodnja od milion tona na godišnjem nivou, a poslije toga dalje povećanje kapaciteta. Sadašnja proizvodnja je 500.000 tona. Kod nas je prisutan manuelni rad i finansijska realizacija je na niskom niovu, ali sa novom mehanizacijom sve se menja u smislu kapaciteta, nivoa proizvodnje i bezbjednosti rudara - navodi Vuković.

Rudar Nemanja Radisavljević rukovalac mašine, istakao je da mašina menja desetak rudara u oknu, olakšava rad, a dnevno će rudnik napredovati do desetak metara u ugljenom sloju, dok je sada to do dva metra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.