Izvor: RTS | Srijeda, 24.06.2020.| 10:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Iz Lipolista ruže stižu i do Gruzije - Cvjećari iz Srbije uzgajaju i novu sortu Monika Beluči

Ilustracija (Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)
U ružičnjacima porodice Milana Topalovića iz sela Lipolist, u Srbiji, koja se gajenjem cvijeća bavi duže od pola vijeka, zbog dugotrajne kiše, manje je cvijeta nego obično, ali će, kažu, kvalitet ruža biti odličan. Biljke su bujne, sa puno izbojaka koji najavljuju dobro cvjetanje i sadnice na jesen.

Na svojim poljima Topalovići proizvedu 200.000 ruža godišnje. U vrijeme izolacije, prodaja, kažu, nije prestajala. Ljudi su se baš tada posvetili svojim dvorištima i baštama.

- Imali smo zastoj kada je uvedeno vanredno stanje, jedno sedam dana. Poslije se tržište prilično stabilizovalo, radile su kurirske službe koje su dostavljale telefonske ili onlajn porudžbine - kaže Milan.

Polovina proizvodnje iz ružičnjaka Topalovića se izvozi, najviše u Rusiju, Gruziju i zemlje u regionu. Rezervacije sadnica za sljedeću sezonu već su počele. Za dobar kvalitet i poziciju na tržištu, potrebni su, kažu, posvećenost i znanje, zbog čega prate svjetske selekcionare i neguju saradnju sa kolegama na regionalnim projektima.

Sve novo što se pojavi u oblasti ružarstva u Evropi, u Lipolist stiže za jednu sezonu. U rasadniku porodice Topalović, prvi put procvjetala je sorta Monika Beluči, za koju su kalem grane stigne direktno iz Francuske.

Gajenjem ruža i zelenila u selu stoljetnih lipa bavi se dvadesetak domaćinstava, u sezoni u ružićnjacima Lipolista radi pola sela.

Snežana Marinković ima 10.000 ruža i 10.000 podloga. Od ružarstva lijepo živi, ali ima puno posla i mora stalno da nadgleda ružičnjake.

U selu u kome ruža nije samo posao, najvažniji dogadaj u kalendaru je čuveni festival Ruže Lipolista, koji će biti održan sljedećeg vikenda, po 26. put. Ovog jula program će biti izmijenjen. Zbog zdravlja posjetilaca, izostaće koncerti, književne večeri i dječiji nastupi, ali će zato, tvrde organizatori, izložba cvijeća na otvorenom u Lipolistu biti posebna, kao i boje i mirisi latica cvijeta poslije kiše.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.