NavMenu

Odabrano pobjedničko rješenje za Narodni muzej u Nišu (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 23.06.2020. 11:00
Komentari
Podeli
(Foto: Dejan Miletić, Milan Vujović)
Niški Narodni muzej trebalo bi da dobije novu zgradu, a nakon konkursa, koji je raspisan početkom godine, 11. juna je odabrano i pobjedničko rješenje. Ono je djelo autora iz Beograda Dejana Miletića i Milana Vujovića, čiji je saradnik bio Luka Vujović.

- Ponuđeno rješenje na decentan način usklađuje potrebe za zaštitom nasljeđa sa potrebama savremenih društvenih i kulturnih aktivnosti i tendencija. Rješenje predviđa objekat koji svojom karakterističnom ikoničnom formom uspostavlja dio nove siluete grada Niša i u gradskoj veduti stvara akcenat i promjenu. Uvažavajući arhitektonsku tipologiju konteksta novi objekat Muzeja predstavlja cjelovitu i integrišuću prostorno-programsku strukturu i kao takav pretenduje da pozitivno utiče na ukupan kulturni milje grada Niša promocijom savremenosti i odgovarajućim odnosom prema zaštićenom istorijskom kontekstu - navedeno je u Katalogu konkursa.

Dodaje se i da je ideja autora da se objekat Muzeja ne konstituiše kao mjesto čija je isključiva misija čuvanje, održavanje i izlaganje umjetničkih predmeta i kulturne baštine, već prije svega kao mjesto koje je novi generator kulturnih dešavanja u najširem smislu.

- Ono što predstavlja jedan od najvažnijih kvaliteta rješenja je ostvarena fleksibilnost prostora kroz izmještanje konstruktivnih i strukturalnih elemenata objekta u spoljni omotač objekta. Na taj način su ostvareni čisti, promjenljivi i racionalni prostori - zaključuje se.

Drugu nagradu osvojila je Katarina Medar iz Niša, a treću Mladen Milić iz istog grada. Otkupljeni su radovi Nišlije Dušana Lilića i grupe autora MIT-ARH, Branislav Mitrović, Đorđe Alfirević, Jelena Kuzmanović iz Beograda. Priznanje je dodjeljeno prof. Ivanu Raškoviću, doc. Milošu Komleniću, dr Vesni Mili Čolić Damjanović.

Izložba idejnih rješenja za novu zgradu Narodnog muzeja otvorena je do 28. juna u galeriji Sinagoga u Nišu. Konkurs je raspisao Grad Niš, a sprovodilac je bilo JP Zavod za urbanizam Niš.

Podsjetimo, lokacija za izgradnju nove zgrade muzeja je u Jeronimovoj ulici, nedaleko od Oficirskog doma.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Narodni muzej u Nišu - idejna rešenja
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.