NavMenu

Nova pomoć EU za zelenu energiju u BiH - Slijedi druga faza IPA fondova za energetske projekte

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 22.06.2020. 15:24
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
EU će u bliskoj budućnosti otvoriti Instrumente pretpristupne pomoći iz druge faze za energetske projekte, potvrđeno je Nezavisnim u Delegaciji EU.

Naime, ova sredstva dugo nisu bila dostupna s obzirom na to da BiH donedavno nije usvojila Okvirnu energetsku strategiju BiH, čiji je fokus energetska tranzicija ka obnovljivim izvorima energije.

- EU planira da pokrene projekat EU4Energy u bliskoj saradnji s vlastima u BiH, a u okviru kojeg će značajna pomoć EU biti pružena u vidu podrške poboljšanju standarda u energetskom sektoru. Više informacija o tome će biti pravovremeno dostupno - rečeno je Nezavisnim u Delegaciji.

Naime, u intervjuu Nezavisnim i Evropska banka za obnovu i razvoj, jedan od najznačajnijih finansijera projekata u BiH, naznačila je da će ta institucija u skladu s evropskim planovima prestati da finansira prljave energente i fokusirati se isključivo na obnovljive izvore.

U Sekretarijatu Energetske zajednice takođe ističu da će ova odluka znatno uticati na buduće projekte koje će vlasti BiH moći provoditi kad je u pitanju energetika.

- Međunarodne finansijske institucije su počele aktivnu diskusiju da svoje pozajmice i garanciju uslove u skladu s tim koliko zemlja čini da smanji svoje emisije karbona. Mi smo optimistični da će vlasti na zapadnom Balkanu izabrati mjere koje će dugoročno doprinijeti dobrobiti građana - rečeno je u toj instituciji.

U Delegaciji EU Nezavisnim kažu da EU ima jednu od najambicioznijih energetskih i klimatskih politika na svijetu, te da su spremni da pomognu regionu zapadnog Balkana u ovoj tranziciji.

- EU već dugo blisko sarađuje sa Energetskom zajednicom, međunarodnim finansijskim institucijama i drugima na doprinosu čistoj energetskoj tranziciji regiona. Na primjer, samo u protekloj deceniji EU je osigurala više od 185 mil EUR bespovratnih sredstava za podršku energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, što je u konačnici privuklo više od 850 mil EUR kroz ulaganja u zapadni Balkan - naglasili su oni.

Dodali su da postoji nekoliko mehanizama finansiranja koji su dostupni BiH i regionu, među kojima su Green for Growth fond i Regionalni program energetske efikasnosti.


- Osim toga, Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), kojem je jedan od strateških prioriteta čista energija, pruža tehničku pomoć, podršku u pripremi tehničke dokumentacije za projekte, kao i sufinansiranje njihovog provođenje kroz komponentu bespovratnih sredstava EU - naglasili su.

U Energetskoj strategiji RS takođe postoje planovi ka tranziciji energetike ka obnovljivim izvorima energije.

- Buduća snažnija orijentacija prema čišćoj energiji, koja je danas bazirana dominanto na hidroenergetskim potencijalima, zahtijeva dobro upravljanje prirodnim potencijalima, što podrazumijeva identifikaciju i mapiranje prirodnih resursa i kapaciteta u svim segmentima obnovljivih izvora energije, procjenu mogućnosti iskorišćenja imajući u vidu održivost i uticaj na životnu sredinu, ali i dugoročne ciljeve dekarbonizacije i održivog sistema - naglašeno je u strategiji.

Dodali su da je RS preuzela obavezu da do 2028. smanji emisiju SO2 za 94%, NOx za 57% i čvrstih čestica za 94% u odnosu na 2014. godinu za velika postrojenja za sagorijevanje. Naglašeno je da će termoelektrane i dalje biti dio energetskog sektora u RS, ali da je težnja da se povećaju obnovljivi izvori.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.