NavMenu

Dobit banaka u BiH u prvom kvartalu pala za 18%

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 22.06.2020. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Dobit bankarskog sektora Bosne i Hercegovine pala je u prvom kvartalu 2020. godine za 18,1%, izvještava Indikator.ba.

Ostvarena neto dobit komercijalnih banaka u periodu januar-mart iznosila je 95,3 mil KM, nakon što je u istom periodu prošle godine bila 116,4 mil KM, podaci su Centralne banke BiH.

Kvartal su, između ostalog, obilježili slabiji kreditni rast nego prošle godine, a banke su bile i pod uticajem krize koju je izazvala epidemija Covid-19 koja je počela u martu.

Banke u BiH su imale ukupan prihod u prvom kvartalu 2020. od 355,6 mil KM, što je za 50,5% manje nego u istom periodu prethodne godine. Neto prihod od kamata bio je 202,3 mil KM, što je 2,1% manje nego godinu ranije.

Nekamatni rashodi povećani su za 12,3% na 257,9 mil KM, sa 229,6 mil KM u prvom kvartalu 2019. godine.

Ukupna aktiva sektora, koji broji 23 banke, imala je vrijednost 31,9 mlrd KM i smanjena je za oko 2% u odnosu na kraj 2019. godine.

Nekvalitetna aktiva iznosi 1,42 mlrd KM, a "loši" krediti pali su na nivo od 1,35 mlrd KM i imaju udio u ukupnim kreditima od 6,6%.


Rezervisanja za nekvalitetne kredite smanjila su se na nivo od 1,13 mlrd KM nakon što su godinu ranije bila 1,47 mlrd KM.

Indikatori upješnosti banaka pokazuju da je povrat na prosječni kapital ROE iznosio na kraju prvog kvartala 9,6%, što je lošije nego u uporednom prošlogodišnjem periodu kada je ovaj pokazatelj bio 12%, dok je povrat na prosječnu aktivu bio 1,2% (1,6% godinu ranije).

Osnovni kapital banaka popeo se na iznos od 3,38 mlrd KM i povećan je za 4,5% u odnosu na prošlu godinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.