NavMenu

Dolaze bolji dani za prirodni rezervat Gromiželj - U toku izrada plana zaštite močvare

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.06.2020. 10:16
Komentari
Podeli
U ataru Velinog Sela kod Bijeljine, nedaleko od ušća Drine u Savu, nalazi se močvara Gromiželj, na oko 800 hektara, izuzetno vrijedno područje rijetkih biljnih i životinjskih vrsta.

Ovaj lokalitet je postao poznat široj javnosti kada je bijeljinski biolog dr Milenko Ćurčić potvrdio da u ovoj tajanstvenoj semberijskoj močvari živi raritetna riba umbra krameri, na ovom području poznata kao mrguda.

Od 2011. godine, Gromiželj je zaštićeni rezervat prirode, sa više od 400 rijetkih biljnih vrsta, oko 90 vrsta ptica, a ribica mrguda, stara 25 miliona godina, iz vremena Panonskog mora, zaštićena je svim svjetskim konvencijama.

Ova rijetka riba ima svoje stanište i u Zasavici u Srbiji, na nekim lokalitetima u Mađarskoj i Rumuniji, ali njena populacija je u Gromiželju najbrojnija od svih u Evropi. Nažalost, iako je močvara u jednom periodu postala predmet interesovanja brojnih naučnih krugova, profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kragujevca, Beograda i studenata biologije iz regiona, nije mnogo učinjeno na zaštiti i očuvanju ovog rezervata, piše InfoBijeljina.

- Nedavno smo, zajedno sa gradskom upravom Bijeljine i Ministarstvom ekologije RS, identifikovali probleme, i u toku je izrada plana zaštite staništa Gromiželj. Ovde su prisutni ilegalna sječa drveta, ilegalni lov i mnogo divljih deponija - kaže Dragan Kovačević, načelnik Odeljenja u Zavodu za zaštitu prirodnog naslijeđa RS.

Legende o močvari

Do pronalska ribice mrguda i predstavljanja široj javnosti močvara Gromiželj i Laketića vir, za mnoge Semberce, a posebno za okolne mještane, ovaj lokalitet je bio zabranjena zona.

Tajanstvenosti močvare doprinijele su brojne narodne legende o velikoj zmiji koja živi u močvari, o potopljenom selu bezbožnika, nestalim svatovima, o djevojkama koje su tu nestale zajedno sa vršilicom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.