Izvor: eKapija | Petak, 19.06.2020.| 09:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovako će izgledati fabrika Toyo Tires u Inđiji - U modernom kompleksu na 64 hektara proizvodiće se 5 miliona pneumatika godišnje (FOTO)

(Foto: North Engineering/Urbanistički projekat, screenshot)
Opština Inđija oglasila je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju fabrike Toyo Tires u Inđiji.

Proizvodni kompleks za potpuno automatizovanu proizvodnju pneumatika za automobile i kamione nalaziće se na parceli od gotovo 64 hektara, a predviđena je proizvodnja 5 miliona pneumatika godišnje.

- Kompleks će biti sastavljen iz glavnog proizvodnog objekta sa proizvodnim pogonom, valjarom i skladištem, a uz glavni objekat prema projektu su locirani prateći objekat za prijem sirovina, glavna upravna zgrada za administraciju, zgrada za radnike sa kantinom, objekat radionice i održavanja, objekat za testiranje guma, objekat sa kancelarijama logistike, dijve portirnice na ulazima u kompleks i nadstrešnice za bicikle i pušače – navedeno je u projektnoj dokumentaciji.

Kako je istaknuto, za građenje objekata predviđeni su savremeni, atestirani građevinski materijali.

Proizvodni objekat imaće montažnu konstrukciju, a cijeli kompleks će imati ravan krov.
(Foto: North Engineering/Urbanistički projekat, screenshot)

Objekat zgrade za zaposlene je smješten kao zaseban objekat uz proizvodni objekat. U sklopu administrativne zgrade na prizemlju su smješteni kancelarijski prostori u formi open office sa pregradama od staklenih zidnih panela i gips ploča, a na spratu će zaposlenima biti na raspolaganju i kafić i otvorena terasa. Objekat će imati i dva elektro-lifta.

U okviru kompleksa planirana je i izgradnja pratećih, pomoćnih i tehničkih objekata za smještaj infrastrukturnih uređaja u službi glavnih objekata na parceli: kolska vaga, pumpna stanica sa rezervoarima za sprinkler i vodu za hidrante, platoi za dizel generatore i tehničke gasove, azotna podstanica, razvodno postrojenje (trafo stanica), otvoreni rezervoar (retenzija) za sakupljanje atmosferske vode i plato za komunalni otpad sa kontejnerima.

Projekat predviđa izgradnju potrebnih saobraćajnih površina - kolovoza, pješačkih staza, platoa i parkinga. Osim internih saobraćajnica unutar proizvodnog kompleksa planirana je i izgradnja staze za testiranje pneumatika. Projektovani broj parking mjesta za putnička vozila je 356.
(Foto: North Engineering/Urbanistički projekat, screenshot)

Sve slobodne površine se prema planu ozelenjavaju kvalitetnim zelenilom, a zelene površine će nakon izgradnje činiti 65% površine parcele.

Spoljna rasvjeta biće rešena kandelaber svetiljkama sa napajanjem putem podzemnog niskonaponskog kabla, dok će spoljašnje osvjetljenje kompleksa predviđeno putem LED reflektora.

U blizini ulaza predviđeni su mali bazeni, svojevrsna vodena ogledala, sa drvenim detaljima i zelenilom.
(Foto: North Engineering/Urbanistički projekat, screenshot)
Urbanističkim projektom planirano je ograđivanje kompleksa proizvodnog objekta providnom ogradom visine do 2,2 m.

Kada je riječ o infrastukturnim radovima, između ostalog je predviđena gradnja ukupno 9 novih trafostanica, TK kablovske kanalizacije i izgradnja novog čeličnog gasovoda.

Obrađivač urbanističkog projekta je North Engineering iz Subotice. Javna prezentacija traje od 17. do 23. juna 2020. godine.

Dolazak kompanije Toyo Tires u Srbiju najavljen je prošlog ljeta, kada je rečeno da će fabrika u Inđiji biti prva evropska fabrika poznatog japanskog proizvođača guma.

Tada je najavljeno i da je predviđeno da gradnja fabrike počne u maju ove godine, te da će u prvoj fazi projekta biti uloženo 390 mil EUR i zaposleno 523 radnika.

B. Petrović


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.