Izvor: Mina | Petak, 19.06.2020.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trenutni pad prihoda od turizma u CG oko 300 mil EUR - Fidelity consulting procjenjuje manjak veći od milijardu evra

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Rebalans budžeta napravljen je na optimističnim, ali potpuno netačnim projekcijama pada prihoda od turizma, saopštili su predstavnici Fidelity consultinga i dodali da će Crnoj Gori faliti preko milijardu EUR ove godine.

Vlada je rebalans budžeta uradila sa pretpostavkom da će prihodi od turizma u ovoj godini biti manji za 450 mil EUR, ili 40% u odnosu na prošlu godinu, pa je projektovala manjak u državnoj kasi od 878 mil EUR, piše Dan.

U konsultantskoj kući Fidelity consulting smatraju da će pad prihoda biti mnogo veći od najavljenih 450 mil EUR, te da je rebalans budžeta napravljen na optimističnim ali potpuno netačnim projekcijama pada prihoda od turizma.

- Prihodi od turizma u prošloj godini su iznosili oko 1,2 mlrd EUR. U periodu od januara do marta prošle godine ostvareno je oko 56 mil EUR prihoda ili pet odsto ukupnih prihoda na nivou godine - naveli su iz Fidelity consultinga.

Najveći prihodi, kako su kazali, dolaze u mjesecima od aprila do septembra i oni su u prošloj godini iznosili oko 950 mil EUR.

- Šta to znači za ovu godinu? April, maj i jun su izgubljeni, što u prevodu znači da su prihodi već manji za oko 300 mil EUR. Vlada je napravila rebalans budžeta sa glavnom pretpostavkom da će prihodi od turizma pasti ukupno 450 mil EUR, a samo u predsezoni, april, maj i jun, prihodi će pasti za oko 300 mil EUR. Jul, avgust i septembar generišu čak 640 mil EUR prihoda u turizmu - objasnili su iz Fidelity consultinga.

Oni smatraju da će jul i avgust ove godine biti mnogo skromniji od jula i avgusta prošle godine zbog brojnih ograničenja u putovanjima, dok se u septembru očekuje drugi talas koronavirusa koji će za sobom povući moguće zatvaranje ekonomije.

- Sve ovo jasno ukazuje da će pad prihoda od turizma biti mnogo, mnogo veći od najavljenih 450 mil EUR, te da je rebalans budžeta napravljen na optimističnim ali potpuno netačnim projekcijama pada prihoda od turizma. Drugi rebalans će se morati praviti što prije jer će Crnoj Gori faliti preko milijardu EUR ove godine - naveli su iz Fidelity consultinga.

Vlada je nedavno uputila u Skupštinu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu.

Prilikom obrazlaganja rebalansa, ministar finansija Darko Radunović je kazao da će izvorni prihodi u ovoj godini zbog pandemije biti manji 349,4 mil EUR u odnosu na prihode planirane Zakonom o budžetu, te da će budžetu faliti 877,5 mil EUR.

Radunović je tada naveo i da su već pozajmili 250 mil EUR uz pomoć garancije Svjetske banke (SB), te da će do kraja godine pokušati da se zaduže do iznosa od 410 mil EUR.

Na kraju godine očekuje da će javni dug u nominalnom iznosu ostati na istom nivou od 3,78 mlrd EUR, ali će zbog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji se procjenjuje na 6,8%, iznositi 82,5%.

- Procjena je da će izvorni prihodi budžeta biti niži za 349,37 mil EUR, odnosno 17%, i iznosiće 1,7 mlrd EUR, odnosno 37% BDP-a. S obzirom na procijenjeni pad stranih direktnih investicija sa sedam odsto u prošloj na 5,4% u ovoj godini, realni pad BDP-a procjenjuje se na 6,8% dok se u narednoj godini očekuje djelimičan oporavak i rast od 4,9% - rekao je Radunović.

Deficit budžeta procijenjen je na 335,9 mil EUR, što je 7,3% BDP-a, odnosno 285,9 mil EUR više u odnosu na Zakon o budžetu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.