Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.06.2020.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Razvojna agencija Žepče razvila onlajn platformu e-sajam za promociju tekstilnog sektora

(Foto: alexandre zveiger/shutterstock.com)
Razvojna agencija Žepče, privodi kraju realizaciju projekta "Jačanje kapaciteta korisnika kroz uspostavu inovativnih i održivih treninga". Aktivnosti su podržane u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), koji podržava i financira Vlada Švicarske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). U sklopu projekta sudjeluje 17 kompanija iz BiH iz sektora tekstila, metaloprerade, drvoprerade, plastike, prehrambene industrije i turizma, a za njihove radnike organizirani su specijalistički treninzi. Krajem mjeseca očekuje se i puštanje u rad online platforme za promociju sektora malih i srednjih poduzeća pod nazivom "e-sajam".

Projekt je posebno usmjeren na tekstilni sektor, s ciljem jačanja konkurentnosti kroz kreiranje treninga za konstrukciju/modeliranje odjeće i primjenu specijalističkih softvera u konstrukciji odjeće, modni dizajn, 2D i 3D modeliranje, te poseban trening za grafički dizajn, saopšteno je iz Razvojne agencije Žepče.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko kaže da su svi treninzi provedeni u Centru poslovnih kompetencija, odjelu Razvojne agencije Žepče, a obuke je pohađalo više od 60 osoba zaposlenih u tekstilnom sektoru, koji će stečena znanja primjenjivati na svojim radnim mjestima.

- Razvijeno je 7 modula obuka koje će biti stalna ponuda Centra poslovnih kompetencija, te je nabavljena vrijedna oprema kojom je zaokružen mini tehnološki park za treninge iz tekstilnog sektora. Projekt je trenutno u svojoj završnoj fazi u kojoj se priprema puštanje u rad jedinstvene online platforme za promociju sektora malih i srednjih poduzeća pod nazivom "e-sajam", koja će u prvoj fazi na inovativan način predstaviti i promovirati sektor tekstila, a stvorit će se uvjeti i za promociju drugih sektora u budućnosti - rekla je Janko.

Bitno je naglasiti kako se radi o još jednom u nizu projekata koje Razvojna agencija Žepče provodi u posljednjih deset godina od svog osnivanja, s ciljem da se potakne napredak poslovnih aktivnosti u našoj zemlji.

- Naša primarna misija je unapređenje poslovnih procesa i razvoj, ne samo kompanija s područja Žepča, nego i u cijeloj BiH. U tom smislu do sada smo uspješno implementirali 24 infrastrukturna i 31 razvojni projekt, ukupne vrijednosti veće od 8 mil KM. Veb platforma "e-sajam" će sasvim sigurno biti korisna za brojne poslovne subjekte jer će predstavljati mjesto susreta kompanija, njihovih dobavljača i kupaca, ali će poslužiti i kao mjesto s kojeg će se čuti glas privrednika u BiH - istaknula je Janko.

Projekt završava organizacijom onlajn konferencije koja će se održati 24. juna, a na kojoj će sudjelovati predstavnici tekstilnog sektora, obrazovnih institucija i niza drugih institucija. Na konferenciji će se razgovarati o suvremenim modelima udruživanja privrednih subjekata, s ciljem utemeljenja platforme za dijalog i delegiranje inicijativa za podizanje konkurentnosti kompanija iz tekstilnog sektora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.