Izvor: Pobjeda | Četvrtak, 18.06.2020.| 08:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crna Gora mijenja Zakon o planiranju i gradnji - U planu povratak Inženjerske komore

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Predlog izmjena Zakona o planiranju i izgradnji donosi niz izmjena, uključujući i vraćanje Inženjerske komore u igru. Kako su objasnili Pobjedi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, uvedeno je ponovno obavezno članstvo u Komori.

- Naime, Komora je formirana u cilju zaštite javnog interesa u oblasti izgradnje, štiteći javni interes kroz sprovođenje etičkog i vođenje disciplinskih postupaka protiv članova. U cilju postizanja višeg stepena kvaliteta izgradnje objekata, propisani su dodatni uslovi cjeloživotnog obrazovanja i poznavanja propisa kojima se uređuje ova oblast, pa Komora ima obavezu da pripremi program obuke za ovlašćene inženjere i revizore - naveli su iz MORT-a.

Istakli su da su izmijenjene nadležnosti glavnog državnog i gradskog arhitekte.

- Glavni državni, odnosno glavni gradski arhitekta ne daje saglasnost i ne vrši provjeru prvonagrađenih radova na konkursu, odnosno najbolje rangiranih radova na osnovu kojeg se izrađuje glavni projekat, na idejno rješenje rekonstrukcije kulturno-istorijskog objekta koji ima status nepokretnog kulturnog dobra, odnosno zgrade unutar kulturno-istorijske cjeline, kao i na idejno rješenje rekonstrukcije zgrade, kojim se ne utiče na izmjenu spoljnjeg izgleda - objasnili su iz MORT-a.

Glavni gradski arhitekta, prema ovim izmjenama, daje saglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta zgrade, trga, skvera, šetališta ili gradskog parka.

- Izuzetno, glavni gradski arhitekta ne daje saglasnost na idejno rješenje hotela, odnosno turističkog naselja ili rizorta sa četiri i pet zvjezdica, na zgrade od 3.000 kvadrata i više, kao i za projekte privremenih objekata čije postavljanje je definisano programom o postavljanju privremenih objekata - kazali su iz MORT-a.

Predložene su izmjene prema kojima se na nelegalne objekte izgrađene na kulturno-istorijskim cjelinama primjenjuju uslovi i mjere zaštite nepokretnih kulturnih dobara i njihove zaštićene okoline.

- Usklađene su odredbe koje propisuju obavezu plaćanja naknade za korišćenje prostora, a u vezi sa predloženom mogućnošću predaje zahtjeva za legalizaciju, te predložene norme koje pojednostavljuju i ubrzavaju postupak izdavanja potvrde glavnog državnog, odnosno gradskog arhitekte o usklađenosti spoljnjeg izgleda bespravnog objekta sa planskim dokumentom - rekli su iz MORT-a.

Prijedlog izmjena zakona, navode, donesen je u cilju umanjenja troškova legalizacije ukidanjem obaveze izrade projekta izvedenog stanja bespravnog objekta i ističu da će to dovesti do efikasnijeg procesa legalizacije.

- Što se tiče visine naknade za urbanu sanaciju, koja je po važećem zakonu komunalna naknada, ona se utvrđuje propisom opštine u zavisnosti od zone, stepena opremljenosti i prosječnih troškova opremanja građevinskog zemljišta, troškova mjera urbane sanacije prostora devastiranih bespravnom gradnjom, načina plaćanja naknade i vrste i namjene objekta - navode iz MORT-a.

Dodaju da ostaju na snazi odredbe kojima je omogućeno plaćanje ove naknade na 240 rata za objekte osnovnog stanovanja i 120 rata za ostale objekte. Postupci legalizacije započeti po važećem okončaće se po novom zakonu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.