NavMenu

Agencija za bankarstvo FBiH uvela novine u reporgramiranju kreditnih obaveza: Banke daju olakšice za dobre klijente

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.02.2010. 09:20
Komentari
Podeli

Banke u Federaciji BiH mogu bez dodatnih troškova reprogramirati kredite svojih klijenata koji nemaju kašnjenja u otplati kredita duže od 90 dana.

To je, između ostalog, sadržano u privremenim mjerama za reprogram kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica u bankama u FBiH, koje je nedavno usvojila Federalna agencija za bankarstvo.

"Reprogram kredita dozvoljava se pravnim i fizičkim licima koja su imala uredne otplate rata, ali su zapala u teškoće zbog efekata globalne finansijske i ekonomske krize. Na ovaj način bankama omogućavamo da ne pogoršavaju klasifikaciju tih kredita i da se samim time ne izlažu dodatnim troškovima za formiranje rezervi po osnovu tih kredita", pojašnjava Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Napominje da se reprogram kredita omogućava građanima i pravnim subjektima za koje banke ocijene da će moći uredno servisirati svoje obaveze.

"Ukoliko klijent u trenutku reprogramiranja ispunjava kriterije za klasifikaciju u kategoriju B, banka je dužna da ga zadrži u toj kategoriji. Za takozvanu lošu aktivu ostaje postojeća odluka, prema kojoj se krediti s kašnjenjem u otplati automatski svrstavaju u kategoriju B za koju se banke obavezne osigurati rezervu od 16 do 40 odsto iznosa kredita", pojašnjava Barš.

Podsjeća da ne postoji obaveza banaka da reprogramiraju kredite, nego da klijenti moraju ispuniti sve uvjete predviđene za produženje otplate kredita.

"Banke moraju pronaći izvore za ročnu usklađenost kredita koji se produžavaju i njihova likvidnost ne smije biti ugrožena", napominje Barš i konstatuje da je većina građana obuhvaćena novim privremenim mjerama s obzirom na to da u dobru aktivu spada 94 do 95 odsto kredita datih stanovništvu.

Reprogram, odnosno restrukturiranje kreditnih obaveza, podrazumijeva produženje krajnjeg roka za otplatu kredita najmanje 12 mjeseci čime se automatski smanjuju i rate kredita. Pravna i fizička lica moći će podnositi zahtjeve za reprogram kredita najkasnije do 31. decembra 2010. godine. Novina u privremenoj odluci je i da se fizičkim licima mogu reprogramirati krediti s maksimalnim odobrenim iznosom do 70.000 KM ili krediti čije stanje duga u momentu reprograma ne prelazi taj iznos, dok ograničenje ne važi za stambene kredite.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.