NavMenu

Tržište tehnologije za beskontaktnu biometriju do 2027. vrijediće 30,15 mlrd USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.06.2020. 07:54
Komentari
Podeli
(Foto: cozyta/shutterstock.com)
Svjetsko tržište tehnologije za beskontaktnu biometriju doseći će vrijednost 30,15 mlrd USD do 2027. godine, prema složenoj godišnjoj stopi rasta od 20,3%, stoji u studiji Grand View Researcha, piše portal A&SAdria.

Rast tržišta će potaknuti veća potražnja za sigurnosnim rješenjima usljed opasnosti od terorističkih napada, pri čemu će se povećavati upotreba beskontaktnih biometrijskih rješenja u poslovnim sredinama, ali i zbog pandemije novog koronavirusa, koja je podstakla mnoga preduzeća da razviju sisteme za prepoznavanje lica kako bi zaštitili svoje onlajn platforme.

Rast digitalnog bankarstva širom svijeta daje vjetar u leđa upotrebi glasovnih i tehnologija za prepoznavanje lica u bankarskom i finansijskom sektoru. Naprimjer, Citigroup je 2016. uveo glasovnu biometriju za provjeru identiteta svojih klijenata. Upotreba beskontaktne biometrije za autorizaciju bankama pruža dodatni pouzdani način provjere identiteta kupaca, u potpunosti prilagođen korisniku.

Uz to, proizvođači softvera tržištu nude setove razvojnih alata, što tehnološkim kompanijama omogućava da svome hardveru dodaju i napredni beskontaktni biometrijski softver. Naprimjer, Facefirst je u januaru 2020. ponudio set alata za razvoj softvera (SDK) za provjeru identiteta, koji programerima omogućava da integrišu napredne tehnologije za prepoznavanje lica u svoje sisteme. SDK radi offline i online, pokreće se u Docker kontejnerima i podržava Linux operativni sistem, koji mu omogućava lakšu integraciju s bilo kojim IoT uređajem.


Neke od ključnih, ujedno i najvećih kompanija na ovom tržištu su: Aware, Fingerprint Cards, Fujitsu, Gemalto, HID Global, Idemia, M2sys Technology, NEC Corporation, Nviasoft i Touchless Biometric Systems.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.