Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.06.2020.| 14:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poljorad iz Travnika povećao izvoz mliječnih proizvoda za 82% - Uskoro završetak novog pogona i posao za još 30 radnika

(Foto: Poljorad)
Kompanija Poljorad iz Travnika (Turbe) užurbano gradi novi proizvodni pogon za preradu mlijeka. U budućem objektu koji će imati 2.400 m2 korisne površine, planirani je kapacitet prerade do 5 tona mlijeka dnevno.

Kako je za eKapiju istakao direktor Poljorada Vahid Skrobo, jedan dio tog objekta planiraju iskoristiti za pokretanje nove proizvodne linije iz oblasti prehrambene industrije.

- Očekivani završetak radova bio je avgust ove godine, ali s obzirom na poremećaje na tržištu uzrokovane pandemijom, realno je očekivati kašnjenja pri završetku radova. Budući da je investicija u toku, njenu finasijsku vrijednost još uvijek ne možemo perecizirati, naročito zbog konstantnih kretanja cijena građevinskih materijala i nestabilnih cijena ostalih troškova. Svakako, vrijednost investicije za lokalnu ekonomiju je ogromna, budući da uključuje širenje lanca dobavljača i povećanje količine sirovina koje ćemo otkupljivati - kaže nam Skrobo.

Ističe da su svi radovi projektovanja i izgradnje povjereni lokalnim firmama sa područja srednjebosanskog kantona, jer im je, kako navodi, cilj jačanje lokalne ekonomije.

- U novom pogonu će raditi najmanje 50 uposlenika, od toga ćemo dio postojećih radnika prebaciti u novi pogon, a stvorit ćemo oko trideset novih radnih mjesta sa stalnim angažmanom. Broj dobavljača sirovina, prije svega mlijeka i svježeg kupusa će se proširiti sa dosadašnjih 1.200 na oko 2.000 kooperanata - kaže Skrobo.

Rast izvoza za 82%

Skrobo navodi da su posebno ponosni na činjenicu da su ostvarili rast izvoza za 82% u prvom kvartalu 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine.

- To nam je pomoglo u očuvanju likvidnosti u doba krize, budući da se naplata potraživanja od inostranih partnera uglavnom vrši avansno. U doba pandemije smo proširili izvoz na Jordan i Saudijsku Arabiju, te trenutno izvozimo u 11 zemalja svijeta, a u toku smo pregovora za širenje tržišta na ostale arapske zemlje. To je glavni razlog potrebe proširenja proizvodnih kapaciteta i stavljanja u funkciju novog proizvodnog pogona u što kraćem roku.

(Foto: Poljorad)
Kako ističe, pandemija je uticala na usporavanje planiranih inovativnih proizvodnih linija, ali kako se hrana kupuje i u vrijeme krize, u prehrambenom sektoru su imali manje gubitke u poređenju sa drugim grana privrede.

- Međutim, u sektoru ugostiteljstva koji također čini dio naših poslovnih aktivnosti pad prometa je bio stopostotan u vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata, a nakon otvaranja se radi u kapacitetu od 30% od uobičajenog u ovo doba godine. Uprkos tome, zadržali smo sva radna mjesta, tako što smo radnike u doba zatvranja ugostiteljskih objekata poslali na godišnje odmore, a zatim preraspodijelili u proizvodni pogon.

Pandemija povećava interes za domaću proizvodnju

Skrobo dodaje da će, s obzirom da su dobavljači svih sirovina u restoranu i maloprodaji 100% lokalni proizvođači povrća, mesa, brašna, i drugih namirnica, pad prometa u ugostiteljstvu uticati i na lokalno stanovništvo.

- Smatramo da će se pandemija uticati na povećanje interesa za sveukupno bavljenje poljoprivredom, pa tako i mljekarstvom, jer smo vidjeli u vremenu ograničenja kretanja koliki značaj domaće sirovine i domaće prerade te sirovine. Rastom naših proizvodnih kapaciteta rast će i čitav lanac dobavljača kojima će biti obezbijeđen redovan izvor prihoda, a naša kompanija je poznata među kooperantima po redovnim i izvanprosječnim isplatama otkupne cijene sirovina.

S.T.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.