NavMenu

Predstavljena inicijativa "Mi to možemo" - Više od 150 mjera za podršku domaćoj proizvodnji

Izvor: NAP Srijeda, 17.06.2020. 08:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
U sarajevskom hotelu Evropa u utorak, 16. juna, je predstavljena inicijativa "Mi to možemo". Riječ je o dokumentu koji sadrži više od 150 mjera koje bi se trebale primijeniti u zaštiti domaće proizvodnje, njenoj promociji, povećanju potražnje i oporavku ekonomije koja je pretrpjela značajne posljedice tokom pandemije koronavirusa i mjera zabrana.

Platforma Sarajevo Business Foruma (SBF) okupila je grupu domaćih eksperata iz različitih oblasti koji su pripremili ključne smjernice za vlasti u BiH kako bi se pomoglo domaćim kompanijama.

Amer Bukvić, direktor BBI banke kazao je da su tokom pandemije koronavirusa uvidjeli da zavisimo od onoga što proizvedemo.

- Ključne su tri oblasti - prehrambena i farmaceutska industrija i energetski sektor. Mi moramo raditi na substituciji uvoza i promociji izvoza. Oko 2,7 mlrd KM težak je uvoz hrane i lijekova i potrebno je dati prednost kupovini domaćeg po pitanju hrane lijekova i energije - kazao je Bukvić.

On je istako da je potrebno ukrupanjavanje i javnih preduzeća, kao i masivna kampanja javnog obrazovanja i podizanja svijesti kupovine domaće proizvodnje.

- Bilo bi dobro napraviti onlajn pijacu svih malih i srednjih preduzeća, da je svima u BiH dostupno šta imamo - kazao je Bukvić.

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga kazao je kada je riječ o sektoru hrane važno istaći tri komponente: poljoprivreda, prehrana i maloprodaja.

- Glavni problem je u domaćoj poljoprivredi je da se ona veže za socijalne kategorije ili ko ima višak vremena i zemlju, a vani imamo slučaj da je svaki pedalj obrađen kao što je primjer u Austriji - kaže Hrvić.

Na primjeru proizvodnje keksa pokazao je kako se mogu koristiti domaći proizvodi do finalnog proizvoda spremnog za tržište.

- Govorimo o vertikalnoj integraciji, ali su potrebni podsticaji države kao i određivanje strateških ciljeva koji su ostvarivi - kazao je Hrvić.

Direktor najveće farmaceutske kompanije u BiH Bosnalijek Nedim Uzunović kazao je da se tokom krize ova kompanija okrenula domaćem tržištu te da nisu osjetili udar zatvaranja granica.

- Uspjeli smo odgovoriti svim izazovima i u Bosnalijeku smo donijeli odluku da se orijentiramo na domaće tržište - kazao je Uzunović dodavši da 250 mil KM ide stranim proizvođačima lijekova na osnovu esencijalnih lista.

- Tražimo od svih nivoa vlasti da podrže domaće proizvođače - dodao je Uzunović.

Elvir Švrakić ispred Asocijacije elektronskih medija kazao je da medijska industrija zapošljava hiljade radnika.

- Domaće firme sa medijima čine značajan segment. Samo zajednička saradnja može dovesti do promjene svijesti potrošača - kazao je Švrakić.

Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija Studen Holdinga istakla je da su građani BiH tokom krize mogli kupiti osnovne životne namirnice u BiH – ulje, šećer, brašno, ali da se mora otići i korak dalje.

- Mi smo zemlja zdrave hrane. U trgovačkim lancima još se prednost daje uvoznim proizvodima i to jedna od mjera iz inicijative da se to promijeni. Krajnje je vrijeme da vidimo zašto moramo govoriti o samoodrživosti - kazala je Pucar.

Ona je pozvala institucije da podrže inicijativu "Mi to možemo" jer samo zajedničkim snagama ona se može provesti u djelo.

Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, istakao je da važnost podrške države u vidu podsticajnih sredstava u razvoju startapova jer mnogi ne ispunjavaju uslove za dobijanje kredita od banaka, izvijestila je Patria.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.