NavMenu

U blizini Meksiko Sitija nalazi se kuća inspirisana ljuskom sirovog kikirikija (VIDEO)

Izvor: Grenef Srijeda, 17.06.2020. 07:58
Komentari
Podeli
Arhitekta Havier Senosiain stvorio je u blizini Meksiko Sitija dom inspirisan ljuskom sirovog kikirikija - dva ovalna prostora koja su povezana uskim prolazom. Ovaj prijedlog nastao je na osnovu zahtjeva elementarnih funkcija čovjeka: prostor za zajednički život, dnevna soba, trpezarija i kuhinja i drugi za spavanje, garderober i kupatilo.

Originalni koncept definisan je u dva velika prostora: jedna komora sadrži privatne spavaće sobe, dok svjetlija komora sadrži dnevni boravak i zajedničke prostorije. Iako unutrašnjost kuće djeluje kao podzemna pećina, povezana je s bujnim pejzažom, velikim prozorima.

U procesu izgradnje bilo je potrebno postići isti kontinuitet kao i dizajn. Za to je korišćen materijal koji se može oblikovati i koji će omogućiti igru sličnu onoj kod plastelina u modelima.

Zemlja i trava štite od toplote i hladnoće, vjetra i mokro-suvog ciklusa; izbjegavajući dilatacije i kontrakcije koje izazivaju pukotine i vlažnost. Zelena dina je omotač unutrašnje zapremine, koji je gotovo nevidljiv. Spolja se vidi samo trava, grmlje, drveće i cveće. Šetnja po vrtu je hodanje po krovu same kuće, a da toga uopšte i niste svjesni.


Suprotno onome što bi se moglo misliti, ova polu-zakopana kuća je svjetlija i osunčanija od konvencionalnih kuća. U ovom tipu stanovanja prozori se mogu usmjeriti ka bilo kojoj orijentaciji i kupole omogućavaju prodiranje svjetlosti i sunca odozgo. Ventilacija je olakšana zahvaljujući aerodinamičkom obliku stana, koji omogućavaju slobodnu cirkulaciju vazduha.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.