Izvor: eKapija | Srijeda, 17.06.2020.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako će pandemija uticati na buduće projektovanje prostora - Sarajevski studio Fo4a Arhitekture dobio nagradu za projekat Stay at home (FOTO)

(Foto: Fo4a Architecture)
Na nedavno održanom takmičenju Arhitektura i mega događaji-pandemija i prostor, za pobjednički rad odabran je projekat "Mjesto bijega - Stay at home" sarajevskog arhitekte Armina Mešića iz studija Fo4a Arhitekture.

Kako Mešić objašnjava za eKapiju, projekat "Ostani kod kuće" inspiriran je situacijom u kojoj smo se našli tokom 2020. godine i pandemijom koja rezultira potrebom boravka (izolovanog) u zatvorenom prostoru – primorani ili slobodnom voljom.

- Lokacija pogodna za ovu kuću je bilo gdje na svijetu, a površina zatvorenog prostora je 92 m2, dok je prostor namijenjen za terase površine 36 kvadrata - kaže nam Mešić i dodaje da je prvi sprat zamišljen kao koncept otvorenog prostora za cjelodnevni boravak, a sve što je potrebno nalazi se pri ruci.

- Četiri visoka odjeljka, svaki orijentisan na drugu stranu svijeta, čini sadržajne niše s jedinstvenom interpretacijom prostora. Uz nišu za čitanje tu su i niša za trčanje, spavaća niša ili spavaća soba i sauna.

Na drugom katu nalazi se servisna soba, zajedno s vanjskim terasama za vježbanje joge ili posmatranje zvijezda.

- Objekt je konstrukcijski izveden s kombinovanom čeličnom konstrukcijom i armirano-betonskim elementima. Kuća je postavljena na "V" stubovima što daje osjećaj sigurnosti svojim povišenim položajem u odnosu na tlo - ističe Mešić.

Dodaje da je prizor iz filma The Revenant (Povratnik) bio inspiracija za projekat, te da je odredio raspoloženje i stil u ovom okruženju.
Armin Mešić
Armin Mešić

Uticaj pandemije na buduće projektovanje

Mešić kaže da, posmatrajući nova pravila koja se nameću kroz fizičku distancu, vjeruje da će doći do prilagođavanja u projektovanju poslovnih prostora kao što su kolektivne kancelarije, javne zgrade i sl.

- Više ćemo obraćati pažnju i biti fokusirani na čovjeka i njegovu sigurnost što je u ovom svemu i pozitivna stavka. Rekao bih da ćemo uskoro sve više tražiti lokacije van urbanih dijelova i da tip kolektivnog stanovanja neće biti toliko zastupljen kao objekti individualnog karaktera posebno van gradova. Primjećujemo da veliki broj ljudi teži ka formiranju samoodrživog domaćinstva gdje mogu ostvariti sopstvene bašte za uzgoj povrća, voća...

Budući objekti, objašnjava, trebalo bi da budu i samoodrživi uz mogućnost stvaranja sopstvene električne energije, pitke vode itd.

S.Š.

Fotogalerija
Projekat Stay at home

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.