NavMenu

Evropska centralna banka odbacuje mogućnost otpisa dugova državama

Izvor: Beta/AFP Utorak, 16.06.2020. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska centralna banka (ECB) odbacila je danas mogućnost otpisa dugova država, što je ideja koju neki ekonomisti predlažu u cilju suočavanja sa posljedicama pandemije koronavirusa.

- Čujem raspravu u Francuskoj o otpisu dugova centralne banke, ali to nije opcija za ECB - rekao je u intervjuu pariskom Mondu član izvršnog odobra ECB Fabio Paneta.

- Osim zakonskih ograničenja koja zabranjuju takvu praksu, građani bi rizikovali da izgube povjerenje u valutu i došlo bi do finansijskog poremećaja - kaže Paneta.

Paneta ne želi da se ponovi iskustvo Njemačke iz 20-ih godina prošlog vijeka, perioda hiperinflacije kada su građani "prevozili novac u kolicima zato što je izgubio vrijednost".


- To nije način za stvaranje prosperiteta i zato ugovori zabranjuju monetarno finansiranje - dodao je on.

U trenutku kada države evro zone moraju da se masovno zadužuju zbog recesije izazvane pandemijom koronavirusa, ECB je povećala za 600 mlrd EUR program hitne pomoći za otkup državnih i privatnih obveznica, prvobitno dotiranog sa 750 mlrd EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.